Hlavní obsah

Skandál v britské kopané bují. Stovky fotbalistů přiznaly, že je znásilňovali trenéři

Londýn

Ve Velké Británii se rozrůstá další skandál týkající se znásilňování nezletilých v minulých letech, tentokrát ve fotbale. Poté, co v televizi vystoupilo několik vysloužilých fotbalistů, zaznamenala zvláštní tísňová linka policie tento týden 860 telefonátů. Ve čtvrtek to oznámil server BBC.

Foto: Reuters

Policii se přihlásil i bývalý prvoligový hráč Andy Woodward. Fotografie je z roku 1998.

Článek

Zatím se přihlásilo zhruba 350 lidí s tvrzením, že byli jako nezletilí zneužiti svými trenéry. Vyšetřování už vede 15 policejních jednotek v Anglii a Skotsku. Spolupracuje s nimi národní fotbalová asociace a vlastní vyšetřování vede také několik klubů.

Šéf policejního úřadu pro ochranu dětí NPCC Simon Bailey podotkl, že nařčení se týkají „všech úrovní“ fotbalu v Británii, a slíbil, že všechny případy budou posuzovány „citlivě a s vážností“. Zároveň vyzval případné další oběti, aby překonaly strach, a přihlásily se.

Museli být po vůli, jinak si nezahráli

Pozornost rozvířila minulý týden skupina fotbalistů, kteří v televizi BBC poprvé přiznali, že je také znásilňoval bývalý trenér týmu Crewe Alexandra Barry Bennell, jemuž soud uložil tři tresty vězení za zneužívání dětí. Steve Walters, Chris Unsworth a Jason Dunford uvedli, že se báli někomu přiznat a zároveň poznali, že nemohou vzdorovat, chtějí-li hrát. Líčili, že trenér si často zval k sobě domů několik chlapců, a když vzdorovali, nenasazoval je do zápasů.

Ve studiu s nimi seděl i jejich bývalý spoluhráč Andy Woodward, který se přihlásil o týden dříve. Při Unsworthově výpovědi, že byl znásilněn možná stokrát, před kamerami plakal.

Jako poslední v televizi vystoupil bývalý hráč Newcastlu United David Eatock a přiznal, že i on byl obětí svého trenéra George Ormonda. Také ten už byl za zneužívání nezletilých odsouzen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám