Hlavní obsah

V uprchlickém táboře na Lesbu vypukl požár, zahynula Kurdka s vnoučetem

– Atény

Dva lidé zemřeli v noci na pátek v uprchlickém táboře Moira na ostrově Lesbos, kde propukl požár. Další dva těžce popálení museli být letecky převezeni do nemocnice v Aténách, napsal list Kathimerini.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Uprchlíci v táboře Moria na ostrově Lesbos

Článek

Oběťmi jsou 60letá Kurdka z Iráku a její pětileté vnouče. Těžce popálené je ještě další dvouleté dítě a jeho 24letá matka, žily v sousedním stanu a s oběťmi byly příbuzné. Jejich stav je kritický.

Zraněno bylo ještě deset dalších lidí, kteří utrpěli lehčí popáleniny a nadýchali se kouře, protože se požár rozšířil na několik stanů. Byli ošetřeni v nemocnici na ostrově.

Hořet začalo kolem jedenácté večer, když bouchl plynový vařič. Oheň se táborem, v němž je na 5000 lidí, rychle šířil a způsobil značné škody, i když hasiči dorazili velmi rychle. Požár se podařilo uhasit kolem třetí ráno.

Zásah hasičů komplikovaly protesty migrantů, řada z nich se střetla s policisty. Dožadovali se okamžité evakuace, protože se rozšířila fáma, že výbuch způsobila bomba. Na protest zapálili několik menších ohňů.

Tábor je přeplněný, jeho kapacita je překročena asi o polovinu. Mnozí z uprchlíků čekají v táboře dlouhé měsíce na vyřízení azylové žádosti. Jiní čekají na deportaci do Turecka, které se chtějí vyhnout, takže různé incidenty jsou v táboře časté.

Na konci října při protestu proti špatným životním podmínkám v přeplněném táboře Moria a pomalému azylovému řízení zapálili migranti kontejnery azylového úřadu Evropské unie EASO.

V září zachvátil tábor mohutný požár, který vypukl po nových ostrých střetech mezi různými národnostmi uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám