Hlavní obsah

EU umožní zavést bezvízový styk s Ukrajinou od Nového roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie najde shodu na úpravě vízových pravidel do konce roku, ujistili ve čtvrtek její představitelé ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Od Nového roku může pro Ukrajince začít platit bezvízový režim.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (vpravo) vítá ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na summitu EU-Ukrajina.

Článek

Petro Porošenko vyjádřil uspokojení nad výrokem předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera o nutnosti zavést bezvízový režim do konce letošního roku.

Porošenko se účastnil summitu EU-Ukrajina. Podle listu Ukrajinská pravda s potěšením řekl, že tentokrát už Unie nekladla ukrajinské straně žádné otázky. „Obvykle dostávala Ukrajina složité otázky ohledně plnění závazků. Mohu říci, že dnes na aktuálním summitu nebyla položena ani jedna otázka. Ukrajina jasně splnila všechny závazky, které přijala.“

„Je to první summit, kde jsme nedostávali otázky, a naopak my, ukrajinská delegace, jsme požádali naše partnery z Evropské unie o rychlé splnění závazků, které přijali,“ dodal Porošenko.

EU už 17. listopadu dala najevo, že souhlasí s bezvízovým stykem pro Ukrajince. Podle tehdejšího sdělení slovenského velvyslance při EU Petera Javorčíka ale měl bezvízový styk vstoupit v platnost až poté, co EU přijme nové podmínky, které umožní bezvízový styk v případě potřeby zase snadno zrušit. [celá zpráva]

Při jednání s Porošenkem řekl předseda Evropské rady Donald Tusk, že Unie do prosince dohodne, jak uklidnit obavy Nizozemců a zároveň dokončit ratifikaci asociační dohody s Ukrajinou. Nizozemci se v referendu postavili proti asociační dohodě s Ukrajinou. [celá zpráva]

Nizozemsko pak požadovalo závazek, že asociační dohody nejsou předstupněm pro vstup Ukrajiny do EU. [celá zpráva]

Nizozemsko zatím zůstává jediným státem EU, který dosud dohodu o užších politických, bezpečnostních a obchodních vazbách s Kyjevem neratifikoval.

Nizozemský premiér Mark Rutte by krach asociační smlouvy s Ukrajinou pokládal za poškození evropské jednoty, hledá proto řešení, jak uspokojit své občany. „Evropská unie čelí útoku ze strany populistů, nacionalistů, euroskeptiků a Rusů," reagoval na problémy Porošenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám