Hlavní obsah

Ukrajinská učitelka je podezřelá, že chtěla prodat žákyni na orgány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská policie zadržela v Charkově 52letou učitelku Halynu Ivanovnu Kovalenkovou, která je podezřelá, že se pokoušela za deset tisíc dolarů prodat třináctiletou žačku z rozvrácené rodiny. Dívka se možná měla stát zdrojem orgánů k transplantaci, uvedl v pondělí ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Učitelčin muž ale tvrdí, že to byla jen past, kterou nastražila policie, a že je možná do případu zapletena dívčina matka.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vůz ukrajinské policie

Článek

„Chytili jsme prodávající zatepla - zrovna když odváděla dítě z internátu a přivedla ji k zákazníkům a vzala peníze. Nyní je zadržená vyslýchána vyšetřovateli a čeká se na soud, který rozhodně o vazbě,“ uvedl Avakov na svém facebookovém profilu. „To ani není člověk. Dopadli ji, ale je v klidu. Ani není v rozpacích,“ poznamenal.

„Je jí 52 let, je to učitelka ukrajinštiny a literatury ve zvláštním internátu pro závadovou mládež v Charkovské oblasti,“ dodal ministr k osobě podezřelé ženy.

Mělo jít o odebírání orgánů

Avakov uvedl, že učitelka zkoušela prodat svou žačku za 10 000 dolarů, naspal web Segodňa.

„Halyna Ivanovna na realizaci svého byznys-plánu měla skoro rok. Vybrala si dívku z nefunkční rodiny a dostala ji na internát. Hledala kupce, předávala dokumenty. Vybírala si kupce, smlouvala. Navrhovala, že děvče přivede na určené místo a posadí je do auta k zákazníkovi. Když se zajímal o zdraví dítěte s tím, že jde o odebrání orgánů, tak za tisícovku hřiven (asi 1000 Kč) přinesla fotku dívky a její zdravotní dokumentaci,” vylíčil ministr podle agentury Ukrinform.

Policie získala informace o záměrech podezřelé před čtyřmi měsíci a začala jednat, aby dítě ochránila.

Za obchodování s lidmi hrozí ženě až 15 let vězení.

Ušili na ni boudu, tvrdí manžel

Učitelčin manžel Leonid Kovalenko, sám bývalý policista, o verzi úřadů pochybuje a tvrdí, že manželka se stala obětí provokace. „Na manželku ušili boudu. Jako bývalý milicionář mohu říci, jak se inscenuje opera. Místo toho, aby policisté bránili zločinu, rozvíjela se situace, aby byli vyznamenáni a povýšeni,“ řekl a naznačil, že údajní zájemci mohli být ve skutečnosti spolupracovníci policie.

Kovalenko také zdůraznil, že žena neměla žádné podezřelé telefonáty ani vzkazy. Dodal, že ani nepoužívala počítač a o její profil na sociální síti se staral on.

„Řekla, že sirotky, kteří zůstali u nich na internátu, adoptují Italové, To je vše, co jsem slyšel,“ řekl webu Segodňa.

Dívčina matka prý chtěla peníze

Naznačil rovněž, že do případu může být zapletena matka třináctileté dívky, která se živila prostitucí. Spolu se sestrou vyrůstala dívka ve špatných podmínkách, utíkala z domu. „Moje žena jim chtěla pomoci a tohle se stalo. (Manželka) navrhla matce, aby dívka žila na internátu, kde děti mohou být pět dnů v týdnu a dobře se nají.“ Podezření v něm vyvolalo, že hned po zadržení učitelky k němu přišla matka a chtěla peníze.

Podle ukrajinského webu Fakty.ua jsou její kolegové Kovalenkové v šoku. „Měla dluhy, ale nikdo nevěří, že by byla schopná něčeho takového,” prohlásila jedna z nejmenovaných kolegyň z bývalého sirotčince, který se podle serveru už před časem přeměnil ve výběrovou školu pro nadané žáky.

Proti učitelce naopak svědčí výpověď jednoho bývalého žáka. „Byla mojí třídní a od mnoha rodičů žádala peníze. Slibovala, že zajistí přijetí na dobrou vysokou školu, a brala za to peníze, ale nic nevyjednávala,“ serveru Segodňa řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám