Hlavní obsah

Ruský režim utopil demokracii v záchodě, tvrdí Porošenko

Kyjev

V poklidu se v pondělí slavilo na Ukrajině třetí výročí „euromajdanu”, tedy propuknutí kyjevských demonstrací na protest proti vládnímu rozhodnutí nepodepsat dohodu o přidružení země k Evropské unii, které nakonec vedly k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Jeho nástupce Petro Porošenko při této příležitosti kritizoval „ruský autoritářský režim, který demokracii ve vlastní zemi utopil v záchodě”.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Ukrajinský prezident přitom parafrázoval výrok Vladimira Putina, který v září 1999 jako ruský premiér vyhrožoval čečenským teroristům, že "bude-li třeba, sejmeme je třeba na záchodě". Putinův výrok se velmi rychle ujal v hovorové ruštině.

Porošenko se současně hájil, že sám dal přednost posílení demokracie a poevropštění Ukrajiny před vyhlášením válečného stavu, který by mu sice dal více moci, ale rozbil by rovnováhu moci a omezil svobodu slova. Mezitím situace dospěla tak daleko, že evropské země by se podle Porošenka mohly od Ukrajinců učit, jak bojovat za evropské hodnoty. "Revoluce načrtla jasnou hranici, která odděluje náš ukrajinský evropský svět od ruského světa," prohlásil.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Pochod nacionalistů centrem Kyjeva

Současně připustil, že sbližování s Evropou se "bohužel dosud nedotklo životní úrovně Ukrajinců - a to je jediná oblast, ve které jsme se za tři roky nepříblížili evropským normám". Vinu za to přičetl válce s proruskými separatisty, přislíbil však, že ekonomické reformy brzy přinesou své plody.

Ze všech akcí, které se odehrály, byl problematický pouze pochod radikálních nacionalistů centrem Kyjeva, který provázely i potyčky s policií. Demonstranti rozbili okna v kanceláři jednoho proruského politika a v kyjevské pobočce ruské spořitelny.

Reklama

Výběr článků

Načítám