Hlavní obsah

Evropský unikát: První radikální imám musí z Belgie

Právo, Kateřina Farná (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgie se rozhodla k dosud nevídanému kroku – podařilo se jí vyhostit radikálního imáma šířícího nenávist, kterého úřady vyhodnotily jako vážnou hrozbu pro národní bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

El Alami Amaouch na archivní fotografii

Článek

Imám El Alami Amaouch dosud působil ve valonském Verviers.

Poprvé v belgické historii byla vyhoštěna osoba bez záznamu v trestním rejstříku a podle státního sekretáře pro azyl a migraci Thea Franckena (nacionální strana) se tak stalo vůbec prvně v Evropě. Napsal to belgický server Flandersnews.be.

Dlouho to nevycházelo

„Jde o precedent pro další země,“ prohlásil Francken. Sám připustil, že El Alami Amaouch by mohl mít v tomto ohledu následovníky minimálně v dalších čtyřech případech. O jeho vyhoštění se úřady pokoušely několikrát, ale islamista se proti němu dosud vždy úspěšně odvolal. Ve svých vystoupeních se vyjadřoval extrémním jazykem, mimo jiné vyzýval k useknutí nohou jednoho básníka.

Belgie vyhošťuje radikálního imáma

Bezpečnostní složky Belgie jej také spojují s vraždami v židovské škole v Toulouse před čtyřmi lety. Syn tohoto radikála loni v létě na videonahrávce vyzýval k zabíjení křesťanů.

„Dva roky se ho snažím vyhostit. Pověst nenávistného kazatele má už několik let. Je to radikální salafista, který otrávil mysl mnoha mladých lidí,“ uvedl Francken.

V Belgii se totiž začíná mluvit o nové strategii Islámského státu, jenž hledá nové bojovníky odhodlané k teroristickým útokům mezi 16- až 17letými. El Alami Amaouch vlastní kromě marockého pasu i nizozemský.

„Raději bych ho poslal do Maroka, ale odjede nejspíš do Nizozemska,“ dodal státní sekretář.

Do Belgického království se nesmí vrátit dalších 10 let. Další státy jako Dánsko nebo Rakousko hodlají přijímat legislativní opatření k účinnější státní kontrole radikálních kazatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám