Hlavní obsah

Donbas zažil letos nejmasivnější ostřelování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Východ Ukrajiny zažil v posledních dnech zatím nejmasivnější ostřelování v letošním roce. Explodovalo 3444 granátů a hlavic raket vypálených ze zbraní, které měly být podle minských dohod staženy od fronty, uvedl ve čtvrtek v Kyjevě šéf Zvláštní monitorovací mise (SMM) Organizace pro bezpečnost a spolupráce v Evropě (OBSE) Alexander Hug.

Foto: OSCE/Micky Kroell

Tajemník Zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině Alexander Hug

Článek

Hug upřesnil, že se jednalo o exploze granátů vypálených tanky i z houfnic nebo minometů, ale také o výbuchy hlavic raket. Mnoho z nich dopadlo do obytných čtvrtí.

Od začátku září, kdy vstoupilo v platnost nové příměří na východě Ukrajiny, se počet explozí munice vypálené ze zakázaných zbraní týdně pohyboval kolem pěti set a tato hranice byla překročena jen třikrát.

I v době maximální eskalace konfliktu v druhé polovině dubna jich bylo méně než 1500.

V týdnu od 7. do 13 listopadu také prudce stoupl počet všech porušení příměří tedy včetně těch, kde byly použité ruční zbraně nebo granátomety. Stouply na 150 procent proti týdnu na přelomu října a listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám