Hlavní obsah

V Mnichově stojí bariéra pro separaci migrantů. Je vyšší než Berlínská zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Čtyři metry vysoká protihluková zeď budí vášně v bavorské metropoli Mnichově. Stavba, která má chránit obyvatele čtvrti Neuperlach před hlukem z azylového střediska, je dokonce vyšší než někdejší proslulá Berlínská zeď, upozorňují kritici. Středisko přitom zatím není v provozu, informovala v pondělí agentura DPA.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Azylové středisko v Mnichově oddělené vysokou zdí má ubytovat nezletilé migranty. Ilustrační foto

Článek

„Jak se u nás může stát, že mezi uprchlíky a místními obyvateli musí vzniknout zeď s alibistickým argumentem, že jde o zeď protihlukovou?” řekl agentuře DPA místní zastupitel Guido Buchholtz, jehož video zaslané mnichovským deníkům debatu kolem bariéry vyvolalo. „Izolují uprchlíky, protože je tu nechtějí," dodal.

Snímek zdi

Ubytovna pro mladistvé žadatele o azyl ve čtvrti Neuperlach, jejíž odhlučnění pomocí zdi prosadili místní u soudu, zatím není v provozu. Střechu nad hlavou by v ní mělo od jara příštího roku najít kolem 160 mladých lidí. Od rodinných domů pozemek podle listu Die Welt dělí zhruba 25 metrů a navíc pás zeleně.

Berlínská zeď, která v různých formách oddělovala mezi lety 1961 až 1989 západní a východní část dnešní německé metropole, byla vysoká maximálně 3,6 metru. „Tahle zeď je zabetonovaným opakem kultury vítání," uvedl Buchholtz.

Loni do Německa přišlo rekordních 890 tisíc migrantů. Letos by jich podle Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) mělo být méně než 300 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám