Hlavní obsah

V Německu žádají o azyl stovky manželských párů, kde je jeden mladší 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo nebude uznávat sňatky sezdaných párů, pokud nebudou oba partneři starší šestnácti let. V úterý to řekl novinářům spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maase. Novela zákona, kterou chce předložit vládě v řádu týdnů, je mířena na imigranty z muslimských zemí, kteří se vzali před tím, než se dostali do Německa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Chceme navrhnout, aby uzavřená manželství, v nichž je alespoň jeden z manželů mladší 16 let, nebyla vůbec uznávána. Byla by tedy anulována,” uvedl v úterý Maas

Spolkové ministerstvo spravedlnosti tak reaguje na to, že už úřady v Německu napočítaly téměř 1,5 tisíce manželských párů, v nichž je manžel nebo (častěji) manželka nezletilá. Nyní je možné taková manželství anulovat jen v případě, že se prokáže, že se jedná o vynucený sňatek.

Ve 361 manželstvích je partner mladší 14 let

Podle německého úřadu pro migraci a azylová řízení žilo letos v létě v Německu 1475 manželských párů, v nichž jeden z partnerů ještě není plnoletý, přičemž ve 481  případech nezletilý manžel nebo manželka ještě neoslavil nebo neoslavila šestnácté narozeniny. V 1152 ze 1475 případů je nezletilá dívka. A ve 361 případech byl alespoň jeden z partnerů mladší 14 let. V dalších 120 mu bylo 14 nebo 15 let.

U mladistvých ve věku 16 až 18 let si Německo ponechá možnost manželství neuznat. Uzná ho v případě, že tomu budou nahrávat okolnosti. „To může být třeba případ, když už v takovém vztahu jsou děti nebo je žena těhotná,” poznamenal podle ČTK ministr spravedlnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám