Hlavní obsah

Kritika islámu Wilderse soudí za podněcování nenávisti

Amsterdam

V Nizozemsku v pondělí začal soud s předsedou Strany pro svobodu Geertem Wildersem. Známý protiislámský politik čelí obvinění z podněcování rasové nenávisti vůči marockým přistěhovalcům. Hrozí mu až rok vězení. Wilders se odmítá soudního procesu osobně účastnit.

Foto: Laszlo Balogh/File Photo, Reuters

Geert Wilders

Článek

Wilders si v minulosti opakovaně vysloužil pozornost svojí kritikou islámu a výzvou, aby byly uzavřeny všechny v mešity v Nizozemsku a zakázán korán. Za podněcování nenávisti vůči muslimům byl odsouzen už před pěti lety.

Jeho nynější stíhání souvisí s akcí, na níž před rokem a půl vyzýval příznivce své strany, aby rozhodli, zda chtějí v zemi „méně, nebo více Maročanů“. Poté, co dav začal skandovat, že méně, slíbil: „Zorganizujeme to.“

Wilders u zahájení procesu chyběl a vzkázal, že se podle něj jedná o frašku a snahu o potlačení svobody projevu. „Tento proces je politický proces a já v něm odmítám spolupracovat,“ uvedl.

Jak upozornil server BBC, Nizozemsko čekají v březnu parlamentní volby a průzkumy nyní předpovídají svobodným úspěch a zisk až 29 poslaneckých křesl v 150členném parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám