Hlavní obsah

Zeman rozlítil Česko, referují zahraniční média

Novinky, jem

Prezident Miloš Zeman si podle všeho na poslední chvíli rozmyslel své rozhodnutí vyznamenat v rámci oslav vzniku samostatného československého státu 88letého přeživšího z Osvětimi, jenž si pro poctu přiletěl až z Kanady. Vyvolal tak skandál, který zastínil oslavy nejvýznamnějšího státního svátku a pobouřil veřejnosti i vládní a opoziční politiky. Tak by se dalo shrnout, jak čtou zahraniční média aktuální dění v Česku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman během projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu

Článek

„Tisíce Čechů protestovaly na opozicí svolaném shromáždění v Praze. Šlo o dosud největší demonstraci proti prezidentu Miloši Zemanovi, který svou proruskou a protimigrantskou náladou polarizoval národ,“ píše například v úvodu svého článku agentura Bloomberg.

Aféry kolem udělování státního vyznamenání si všímají také v Kanadě, kde přeživší holokaustu Jiří Brady trvale žije. „Zdá se, že se Torontaň George (Jiří) Brady stal obětí politické odplaty českého prezidenta Miloše Zemana na ministru kultury Danielu Hermanovi, který je jeho synovcem. Herman údajně naštval Zemana i Čínu tím, že se dříve sešel s dalajlamou,“ napsal server CBC.

Americký týdeník Newsweek převzal informace z českých médií. Referoval o „skandálních oslavách 28. října“ nebo „nejnapjatější atmosféře za poslední roky“.

Zemanova pomsta, píší v Rakousku  

Také na Slovensku média o tuzemském dění referují obdobně jako ta česká. Server Aktuálne.sk například konstatuje, že Pražský hrad údajně vyzval českého ministra kultury Daniela Hermana, aby se s dalajlamou nescházel, jinak strýček Brady vyznamenání nedostane. Dále, že Zeman potvrdil, že Hermana žádal, aby schůzku zrušil, ale odmítl souvislost s vyznamenáním.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Rakouský Der Standard o celé kauze kolem ministra kultury Daniela Hermana, Jiřího Bradyho a prezidenta Miloše Zemana informoval velmi obsáhle. To, že prezident nevyznamenal 88letého muže, který přežil holokaust, označil server za ”Zemanovu pomstu”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám