Hlavní obsah

Střední Itálii postihlo zemětřesení, půda se chvěla i v Římě

– Řím • Aktualizováno

Střední Itálii mezi městy Perugia a Macerata postihlo ve středu večer středně silné zemětřesení. Otřesy odhadované síly 5,4 stupně byly podle agentur cítit i v Římě, uvedla stránka BNO. Ve městečku Visso jsou hlášeni dva zranění a v Norcii se zřítila část kostela, uvedl web RAI News. Asi dvě hodiny po prvním zemětřesení postihly oblast další otřesy. Měly sílu 6,2 stupně.

Foto: Matteo Crocchioni, ČTK/AP

Vesnice Visso po otřesech země

Článek

Země se začala třást v 19:10. Epicentrum se nacházelo 39 km severozápadně od města Ascoli Piceno a 62 km východně od Perugie u malé obce Castelsantangelo sul Nera, která leží v provincii Macerata (region Marche) asi 100 kilometrů jižně od Ancony. Ohnisko leželo v hloubce pouhých devíti kilometrů.

Italský úřad pro zemětřesení INGV odhadl předběžně sílu otřesů na 5,4 stupně, což bylo méně než původních 5,6 stupně uváděných Evropsko-středomořským seismologickým střediskem.

„Jsme bez proudu, čekáme na záchranáře,“ řekl starosta malého města Castel Antangelo sul Nera Mauro Falcussi, které se nachází kousek od epicentra i poblíž místa vážně postiženého při zemětřesení z 24. srpna. „Nic nevidíme. Je to těžké,“ dodal.

Foto: Mapy.cz

Podle webu RAI News jsou hlášeni dva zranění z městečka Visso. Jedním z nich je dělník, na kterého spadl strop. Podle webu však nejde o smrtelná zranění. V městečku Norcia pak spadla část kostela.

O jiných škodách se zatím nic neví. „Jistě se něco zřítilo,“ dodal s obavami starosta podle Deutsche Welle.

Podle expertů právě zemětřesení s hypocentrem v malé hloubce mohou napáchat větší škody, protože jsou seismické vlny blíž povrchu.

Otřesy byly cítit skoro v celé oblasti včetně Říma, kde se podle AP otřásly i historické budovy, také v Ascoli, Anconě či Fabrianu. Lidé podle agentury ANSA vybíhali z domovů v panice. Tísňové linky zaznamenaly četná volání.

Jedna obyvatelka Říma bydlící u náměstí sv. Petra uvedla, že „se byt třásl a zdi praskaly“.

Nynější otřesy zasáhly Itálii jen dva měsíce poté, co si zemětřesení v provincii Perugia vyžádalo 300 obětí. Nejvíce postiženy byly tehdy městečka a obce Amatrice, Accumoli a Arquata del Tronto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám