Hlavní obsah

První ruská loď proplula kolem španělského přístavu, žádost o doplnění paliva Rusko stáhlo

– Brusel/Madrid • Aktualizováno

Rusko ve středu stáhlo žádost o doplnění paliva své flotily vedené letadlovou lodí Admirál Kuzněcov ve Španělsku, uvedla BBC. Už předtím doprovodná nákladní loď Osipov z uskupení, které míří k Sýrii, nezastavila ve středomořském přístavu Ceuta, uvedla televize Sky News s odvoláním na data ze zařízení sledujících pohyb lodí.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Snímek norského průzkumného letadla ukazuje ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov v mezinárodních vodách nedaleko severního pobřeží Norska.

Článek

Španělské ministerstvo zahraničí oznámilo po sporech okolo doplnění zásob, že Rusové svou žádost stáhli: „Ruské velvyslanectví v Madridu nás právě informovalo, že stahuje žádost pro své lodě o povolení zakotvit," španělské ministerstvo zahraničí. Ruské zastoupení ve Španělsku následně podle agentury Reuters stažení žádosti potvrdilo. Podle BBC je důvodem, že plánované zastávky tam byly stejně zrušené, uvedla BBC.

Původně panovalo přesvědčení, že ruské lodě poplují do španělské Ceuty na africkém pobřeží, aby doplnily zásoby. Po kritice, která se zvedla, protože panují obavy, že letadla z Admirála Kuzněcova budou bombardovat Sýrii, oznámilo španělské ministerstvo zahraničních věcí, že znovu zváží své rozhodnutí povolit ruským válečným lodím směřujícím k Sýrii dotankovat v jeho severoafrické enklávě Ceuta.

„Žádosti o poslední zastávky jsou nyní revidovány na základě informací, které jsme dostali od našich spojenců a od ruských úřadů,“ uvedlo ministerstvo. Zejména Britové měli velké výhrady k tomu, aby Španělsko jako člen NATO umožnilo doplňovat zásoby a palivo ruským plavidlům.

 Může se zastavit na Maltě či v Řecku

Španělské ministerstvo podle BBC dodalo, že požadavky ruské strany zvažuje vždy „případ od případu“. Dodalo ale, že ruské lodě tam od roku 2011 běžně zásoby doplňovaly.

Ruským lodím ale umožňuje dotankovat i Malta a Řecko, poznamenala agentura AFP.

Foto: Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že je na každém národu, aby se rozhodl, zda tyto lodě mohou doplnit zásoby a palivo v přístavech podél trasy do východního Středomoří. V úterý ale jasně řekl: „ Současně však dávám jasně najevo, že se obáváme možného nasazení tohoto bojového uskupení ke zvýšení ruských schopností a že může být základnou pro nálety na Sýrii. Panuje obava, že skupina kolem letadlové lodě Kuzněcov může být použita pro zesílené nálety na civilisty v Aleppu.”

Rusko deklarovalo, že uskupení má posílit bojové schopnosti ruských námořních sil, které už v oblasti jsou. Otázkou ale stále zůstává, zda v případě vyslání jediné ruské letadlové lodi k Sýrii nejde spíše jen o demonstraci síly. Rusové mají v Sýrii  základnu, ze které operuje značné množství letadel. Letadlová loď by kapacitu příliš nezvýšila. Na syrském území jsou i ruské protiletadlové raketové systémy  S300. [celá zpráva]

Letadlovou loď Admirál Kuzněcov doprovází raketový křižník Petr Veliký a protiponorkové lodě Severomorsk a Viceadmirál Kulakov a torpédoborec. Součástí ruské flotily ve Středomoří je už několik torpédoborců, výsadkových lodí a lodí s protiponorkovými vrtulníky. Počátkem října se do oblasti přesunula korveta Miraž vyzbrojená raketami s plochou dráhou letu a dvě korvety Serpuchov a Zeljonyj Dol, na jejichž palubě jsou též rakety s plochou dráhou letu Kalibr.

Reklama

Výběr článků

Načítám