Hlavní obsah

Poslední akt vzdoru. Migranti ve vyklízené džungli zapálili vlastní příbytky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais
Aktualizováno

Ve francouzském uprchlickém táboře v Calais, přezdívaném džungle, který od pondělí vyklízí policie, vypuklo v noci z úterý na středu několik požárů. Podle BBC tam explodoval nejméně jeden kanystr s benzinem, ČTK informovala o dvou. Požáry migranti patrně založili úmyslně. Jeden z obyvatel tábora přitom utrpěl lehké zranění.

Foto: Neil Hall, Reuters

Migrant před hořícím příbytkem v táboře ve francouzském Calais

Článek

„Ve společenství migrantů je to tradice zapalovat příbytky, než je opustí,“ řekla televizi BFMTV prefektka departementu Pas-de-Calais Fabienne Bucciová.

Její slova potvrdil přímo z místa i reportér BBC Simon Jones. Podle něj jde nejspíš o poslední akt vzdoru migrantů, kteří nechtějí odejít, a když už nemají jinou možnost, tak alespoň příbytky zapálí. Nechtějí se dívat, jak úřady jejich improvizovaná obydlí demolují.

Požár v džungli

Mezitím pokračuje evakuace běženců do táborů napříč Francií. Policisté už do přistavených autobusů doprovodili asi tři tisíce ze sedmi tisíc lidí, kteří v táboře pobývali. Další tisícovka nezletilých dětí našla útočiště v dočasných ubytovacích kapacitách poblíž Calais.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Požáry v Calais

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Požár v džungli

Stále ale panují obavy, že se část běženců nebude chtít vzdát naděje na cestu do Británie, vytratí se do okolí a vrátí se, až demolice tábora skončí. Až doposud se však vyklízení tábora obešlo bez násilí a větších konfliktů.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzské úřady tento týden začaly vyklízet tábor v Calais.

Pracovní čety tábor demolují ručně, s pomocí kladiv a dalších nástrojů, protože se francouzské úřady domnívají, že kdyby do džungle poslaly buldozery, vyslalo by to směrem k migrantům špatný signál. Vyklízení by mělo pokračovat až do pátku.

Reklama

Související články

Demolice tábora v Calais se může zdržet

Odvážení migrantů z nelegálního tábora Džungle u Calais se zpomalilo. Samotná likvidace tábora začala teprve v úterý odpoledne, uvedla agentura AP.

Výběr článků

Načítám