Hlavní obsah

Z jaderného reaktoru v Norsku unikla radiace, úřady se to dozvěděly až den poté

– Halden • Aktualizováno

Z jaderného reaktoru v norském Haldenu na jižní hranici se Švédskem uniklo menší množství radioaktivního jódu. Podle televize Sky News o tom informoval norský úřad pro jadernou bezpečnost. Obsluha reaktoru byla evakuována a únik byl zastaven, informoval dále úřad. Přiznal ale, že k nehodě došlo v pondělí a incident byl ohlášen až v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Příčinou byla technická závada při zacházení s radioaktivním palivem v reaktorové místnosti,“ cituje Sky News z oficiálního prohlášení norského regulátora.

Reaktor patří institutu pro energetické technologie. „Jsme s nimi v kontaktu. Nyní je pro nás podstatné, že byl únik zastaven. Zahájíme zvláštní vyšetřování, abychom zjistili, jak se to vůbec mohlo stát a jak je možné, že jsme se o tom dozvěděli až den poté,“ dodal norský úřad pro jadernou bezpečnost.

Zda došlo k úniku radiace do prostředí vně areálu reaktoru, není z dostupných informací jasné. Reaktor je nicméně na hranicích se Švédskem a jeho úřad pro jadernou bezpečnost zvýšenou hladinu radiace nezaznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám