Hlavní obsah

Migranti se bouří v Bulharsku i v Řecku

– Sofia/Atény/Palermo

Protesty migrantů propukly v pondělí v uprchlickém táboře na ostrově Lesbos a i v bulharském Charmanli. Uprchlická vlna přitom nekončí, do Itálie už lodě přivezly 1900 zachráněných migrantů, do večera by jich mělo být přes 4200.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti zapálili kontejnery v uprchlickém táboře na LesbosuVideo: Reuters

 
Článek

V táboře Moria na Lesbu asi sedmdesát migrantů z Afghánistánu a Pákistánu nejprve házelo kameny na kontejnery azylového úřadu Evropské unie EASO. Pak je zapálili. Zranění nikdo neutrpěl, zaměstnanci EASO stihli zavčas odejít. Řecká policie zadržela 22 migrantů, kterým vadilo, že tábor je přeplněný a žádosti o azyl se vyřizují pomalu.

Tábor je určen pro 3500 migrantů, ale žije v něm na 5000 lidí. Celkem je na řeckých ostrovech v Egejském moři asi 15 000 běženců.

Zapálené kontejnery EASO v táboře na Lesbu

Migranti se vzbouřili také v utečeneckém táboře ve městě Charmanli na jihu Bulharska. Zpravodaj agentury BGNES sdělil, že protest ráno zahájilo kolem 20 afghánských a asi tři desítky syrských migrantů, kteří jsou nespokojeni s podmínkami, které v táboře panují, a chtějí opustit Bulharsko. Nakonec se protestu účastnilo několik set lidí.

Foto: Reuters

Zachráněný migrant vystupuje v Palermu z norské lodi Siem Pilot.

V objektu zasáhla policie posílená o oddíly z blízkých měst ze Svilendgradu, Dimitrovgradu a Kardžali. Policisté tábor obsadili.

Od uzavření takzvané balkánské migrační cesty, vedoucí z Řecka přes Makedonii a Srbsko, v březnu letošního roku čelí Bulharsko zvýšenému počtu běženců, kteří přes jeho území ilegálně míří do západní Evropy. Kvůli migrační vlně postavilo na hranicích s Tureckem plot.

Na Sicílii další tisíce migrantů

Do sicilských přístavů v městech Palermo a Messina dorazily v pondělí dvě lodě s více než 1900 migranty, které námořníci zachránili na Středozemním moři. Většinou jde o obyvatele Senegalu, Nigérie, Guineje, Konga a Sýrie. Na svých palubách přivezly také 17 těl lidí, kteří při pokusu dostat se za lepším životem do Evropy zahynuli.

Foto: Reuters

Rakeve s jednou z obětí, kterou přivezla do Palerma norská loď Siem

Podle italského listu La Repubblica v pondělí na Sicílii lodě pobřežní stráže a různých záchranných organizací přivezou 4292 migrantů zachráněných v uplynulých dnech.

Minulý týden plavidla u libyjských břehů zachránila přes 6500 migrantů, kteří se na vratkých lodích a nafukovacích člunech snažili dostat do Evropy. Šestadvacet z nich při tom zahynulo.

Reklama

Výběr článků

Načítám