Hlavní obsah

Brání to v poznání osobnosti člověka. Německo chystá zákaz burek a nikábů pro zaměstnankyně státu

– Berlín

Německé ministerstvo vnitra předložilo návrh zákona, který by státním zaměstnankyním jednajícím s občany zapovídal zahalování obličeje dle islámské víry. Burky, nikáby a další šátky podle ministerstva brání jasné a otevřené komunikaci. Informoval o tom týdeník Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Otevřená komunikace spoluutváří naši schopnost žít ve svobodné a demokratické společnosti. Zakrývání obličeje brání v poznání a vyhodnocení osobnosti člověka,“ stojí podle Spiegelu v odůvodnění předkladatelů zákona.

Úplné zahalení obličeje podle návrhu ztěžuje integraci, ponižuje ženy a je v rozporu s jejich rovnoprávností.

Doslova legislativní norma zapovídá „oblečení, které činí otevřenou komunikaci nemožnou, nebo ji ztěžuje“. Kromě toho návrh zákona nařizuje všem muslimským ženám odhalit obličej při pasové kontrole, ve volebních místnostech a v soudních síních.

Foto: archív, Právo

Zahalování u nás nemá místo

O možnosti částečného zákazu zahalování mluvil německý ministr vnitra Thomas de Maiziere už letos v srpnu.

„Shodneme se na tom, že odmítáme burky, shodneme se na tom, že chceme představit právní normu nařizující ukázat tvář na veřejných místech, na úřadech, ve školách, na univerzitách a u soudů,“ řekl tehdy de Maiziere. [celá zpráva]

Podle statistických údajů Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky z roku 2009 se k islámu hlásí asi pět procent občanů, přičemž se v Německu zahaluje necelá třetina muslimek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám