Hlavní obsah

Francouz podal nemocné ženě smrtící dávku. Dostal podmínku

Colmar

Do vězení nemusí Francouz, který byl uznán vinným, že podal těžce nemocné manželce smrtelnou dávku léků. Soud ve východofrancouzském Colmaru ho odsoudil jen k dvouletému podmíněnému trestu. José de Albuquerque (73) byl přitom obžalován z úkladné vraždy své manželky Armindy (70) a hrozil mu až doživotní trest.

Článek

Muž léta pečoval o svou ženu postiženou Alzheimerovou chorobou. V lednu 2014 ji nechal spolykat smrtící dávku léků. Souzený senior se po vynesení rozsudku dojetím rozplakal a šel políbit jednu ze svých dcer. Žádné z jeho pěti dětí se nepřipojilo k žalobě.

„Neschvaluji, co udělal, ale rozumím tomu. Pro každého pečovatele je to velmi těžké. Je to vyčerpávající psychicky i fyzicky,“ řekla jeho dcera Alice (44), která již delší dobu pracuje v domově důchodců.

Nejnižší možný trest

Soud podle verdiktu přihlédl k věku obviněného a k jeho zhoršené rozeznávací schopnosti v době činu. Dvouletá podmínka je nejnižší trest, jaký mohl francouzský soud v podobném případu udělit.

Případ oživil diskusi o legalizaci eutanazie. Ve Francii začal v srpnu platit zákon, který dává nevyléčitelně nemocným právo, aby je lékaři přestali léčit a až do smrti je udržovali v bezvědomí.

V České republice se eutanazie trestá jako vražda. S uzákoněním eutanazie přitom podle červnového průzkumu souhlasí 66 procent Čechů, pouze 24 procent bylo proti a 10 procent na věc nemá názor.

Reklama

Výběr článků

Načítám