Hlavní obsah

Dvě třetiny dětských uprchlíků v Británii byly dospělí

– Londýn

Téměř dvě třetiny uprchlíků, kteří při vstupu do Velké Británie uvedli, že jsou mladiství, byly ve skutečnosti starší 18 let, zjistilo podle deníku The Telegraph tamní ministerstvo vnitra. Údaj se týká období od září 2014 do září 2015. Podle úředníků bylo v té době 65 procent údajných dětských uprchlíků dospělých.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Jeden syrský a pět afghánských chlapců čekají na nádraží v Calais před cestou do Velké Británie.

Článek

Informaci vnitro zveřejnilo poté, co konzervativní poslanci vyjádřili pochybnosti nad věkem 14 uprchlíků, kteří byli dopraveni do Británie z uprchlického tábora zvaného Džungle ve francouzském Calais. Ministerstvo vnitra připustilo, že nemá možnost nezávisle ověřit věk migrantů, napsal The Telegraph.

Materiály ministerstva vnitra ukazují, že pokud uprchlík nemá rodný list, úředník vedoucí pohovor může stanovit jeho věk podle jeho „fyzického vzhledu“ či „vystupování“.

Konzervativní poslanec David Davies navrhl, aby se prováděly například dentální rozbory a rentgenové kontroly pro stanovení věku.

Výhoda pochybnosti

Mezi zářím 2014 a zářím 2015 byl zpochybněn uváděný věk u 590 žadatelů o azyl. Z nich dostalo 574 záznam o úředním stanovení věku. Po prozkoumání těchto 574 žadatelů nakonec vyšlo najevo, že 371 z nich byli dospělí lidé.

Od roku 2006 bylo evidováno 11 121 případů pochybnosti o věku. Z nich bylo nakonec 4828 lidí starších 18 let.

Dokumenty ministerstva vnitra uvádějí, že s migranty by se mělo zacházet jako s dospělými v případě, že „jejich fyzický vzhled a vystupování silně naznačují, že jsou významně starší než 18 let“. Na druhou stranu ale nabádají k tomu, aby „všichni ostatní žadatelé měli k dobru výhodu pochybnosti a zacházelo se s nimi jako s dětmi”.

Poslanec: Nemůžeme jim jen tak věřit

„Je celkem zřejmé, že se migranti, kteří jsou ochotni riskovat skoky na jedoucí kamióny, nebudou ošívat lhát o svém věku,“ prohlásil Davies a dodal: „Musíme ověřovat jejich věk nezávisle. Existují dva testy. Jeden, který zahrnuje rentgenové snímky kostí, a druhý, který zahrnuje prohlídku zubů. Prozatímní přístup vlády, že je potřeba garantovat těmto lidem výhodu pochybnosti, se musí změnit“.

„Jsem všemi deseti pro pomáhání nevinným dětem, ale je totálně směšné, když prostě přijmeme lidi jen s tím, co nám o sobě sami řeknou,“ prohlásil Davies.

Ministerstvo vnitra ale svůj postup při určování věku migrantů hájí. „Úzce spolupracujeme s francouzskými úřady, abychom zajistili, že žádosti o vstup do spojeného království jsou oprávněné. Vstupní pohovory jsou prováděny za účelem shromáždění informací o totožnosti, zdravotním stavu a věku a dalších kritériích,“ uvedlo ministerstvo.

Likvidace Džungle do zimy

Francouzské úřady zamítly žádost o pozdržení likvidace tábora Džungle. Ten by tak mohl být vyklizen během několika týdnů a do začátku zimy úplně srovnán se zemí.

Ochránci lidských práv namítají, že úřady nejsou ještě připraveny migranty přestěhovat jinam.

Před chystanou likvidací Džungle se do Calais vypravil tým britských představitelů, který má ve spolupráci s Francouzi urychlit transfer několika set dětských uprchlíků do Británie. Jde o děti z Afghánistánu, Sýrie a také z etnika Bidun, což je rozsáhlá skupina lidí v zemích Perského zálivu, jimž je upírána jakákoliv státní příslušnost.

Podle vládních zdrojů je jisté, že všichni dětští uprchlíci, kteří mají tento týden dorazit do Británie, jsou opravdu mladší 18 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám