Hlavní obsah

Chci, abys mluvil, vyzval teroristu Abdeslama bratr

– Brusel

Bratr jediného přeživšího teroristy z Paříže Salaha Abdeslama vyzval svého sourozence, aby s francouzskými vyšetřovateli spolupracoval a začal vypovídat. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL řekl, že se chce dozvědět, co se přesně událo před útokem v Paříži i po něm.

Foto: BFMTV, Reuters

Salah Abdeslam

Článek

„Žádám bratra, aby mluvil,“ citovala Mohameda Abdeslama BBC.

Salah Abdeslam je podezřelý, že se loni na podzim po boku dalšího svého bratra Brahima podílel na vraždách 130 lidí ve francouzské metropoli. Vystopován a zatčen byl letos v březnu, o měsíc později ho Belgičané vydali do Francie.

Muž původně sliboval, že bude spolupracovat, ale nyní mlčí. Podle Salahova mladšího bratra Mohameda se stáhl do sebe.

„Během svých návštěv ve Francii jsem viděl Salaha Abdeslama, který byl opravdu připraven vypovídat. Ale o pár měsíců později mám pocit, že se dívám na jiného člověka. Mohu potvrdit, že Salah se více stáhl do sebe a uzavřel se,“ řekl.

„Jeho věznění, extrémně náročné podmínky vazby, jeho únik do sebe; občas mám pocit, že teď je více zradikalizován, než aby tomu bylo naopak,“ poznamenal Mohamed Abdeslam, který svého bratra navštěvuje každé tři měsíce.

Abdeslam mladší si uvědomuje, že mlčení jeho bratra je obzvláště kruté vůči pozůstalým po obětech. Připustil, že pokud by Salah odmítl u soudu vypovídat, bylo by to „pro všechny zklamání“.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Salah Abdeslam

Reklama

Související články

Belgie vydala do Francie komplice atentátníků

Belgické úřady vydaly ve středu do Francie Hamzu Attoua, který byl komplicem hlavního podezřelého z teroristického útoku z loňského listopadu v Paříži Salaha...

Výběr článků

Načítám