Hlavní obsah

Duda, Zeman a Kiska se na obrazu Visegrádské skupiny neshodnou

Společně zmůžeme více, zdůraznil polský prezident Andrzej Duda na úvod dvoudenní schůzky prezidentů zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska, a apeloval, aby se toto motto prosadilo v rámci Evropské unie. Prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího poznamenal, že zejména u migrační krize se V4 ukázala moudřejší než zbytek EU.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Schůzka šéfů států zemí visegrádské čtyřky. Zleva Miloš Zeman, maďarská hlava státu János Áder, polský prezident Andrzej Duda a slovenský Andrej Kiska

Článek

Zcela opačnou pozici ale zastává slovenská hlava státu Andrej Kiska. Visegrádská skupina podle jeho názoru „historicky asi v žádném období neměla tak špatný obraz v Evropě jako má v těchto dnech”. Proto na setkání vyzval všechny prezidenty, aby „působili na všechny nejvyšší politiky, aby nepoužívali V4 jako štít pro své vnitropolitické záměry”.

Prvním tématem, o kterém hlavy států na východopolském zámku Lańcut hovořily, byla větší podpora mladé generaci, aby nebyla nucena hledat si lepší živobytí v cizině. „Musíme zastavit vlnu emigrace, která vede tolik talentovaných a tvůrčích mladých lidí k opuštění naší země,” apeloval hostitel schůzky Duda. Právě statisíce mladých Poláků hledají lepší uplatnění v Británii, Německu či jiných zemích EU.

Proberou energetické otázky

Setkání Zemana, Dudy, Andreje Kisky a Jánose Ádera se odehrává v rámci polského předsednictví V4.

Duda připomněl, že před čtvrt stoletím byla základním cílem visegrádské spolupráce integrace do euroatlantických struktur a toho se podařilo dosáhnout, všichni jsou nyní členy EU a NATO. Apeloval nyní na skupinu, aby pomohla uchovat jednotnou EU se stejnými možnostmi pro všechny členy. „Nechceme unii lepších a horších zemí, silnějších a slabších,” prohlásil.

V sobotu se podle agentury AP k prezidentům připojí zástupci Evropské unie a společně budou diskutovat o energetických otázkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám