Hlavní obsah

Putin poprvé přiznal zásah na východě Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin vůbec poprvé připustil intervenci na Donbasu, uvedl ve čtvrtek Newsweek. Moskva přitom dosud popírala, že by ruské ozbrojené složky zasahovaly do konfliktu na východě Ukrajiny. K akci podle Putina Rusy donutilo příkoří, jemuž bylo po převratu na Ukrajině vystaveno rusky mluvící obyvatelstvo.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na obchodním fóru v Moskvě.

Článek

„Nebyli jsme to my, kdo vyvolal převrat na Ukrajině. Pak, když jsme byli dohnáni, a to chci podtrhnout, dohnáni, k obraně rusky hovořícího obyvatelstva Donbasu... přišla vlna amerických protiruských opatření a sankcí,“ prohlásil podle Newsweeku Putin na právě probíhajícím obchodním fóru v Moskvě.

Konflikt na východě Ukrajiny trvá už déle než dva roky a Západ od počátku viní Moskvu, že proruské seperatisty vyzbrojuje a vysílá za hranice vlastní vojáky. Rusko to ale od počátku tvrdošíjně popíralo. Putin až po nějakém čase přiznal, že před anexí poslal vojáky na Krym. O ruských vojácích na Donbasu ale dosud tvrdil, že jsou v důchodu nebo na dovolené, a jednají tedy na vlastní pěst.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ozbrojení vojáci v neoznačených uniformách pochodují kolem ukrajinské základny v Perevalném na Krymu.

Ruský vyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov v květnovém rozhovoru pro německou stanici Deutsche Welle přiznal, že anexi Krymu předcházel výsadek devíti tisíc ruských vojáků. [celá zpráva]

Janukovyč dostal azyl

Rusko ve čtvrtek zároveň poprvé přiznalo, že poskytlo svrženému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi dočasný azyl. S odvoláním na údaje migrační správy ruského ministerstva vnitra o tom informovala agentura Interfax.

Demonstrace na Majdanu v Kyjevě a následné nepokoje, které vedly ke svržení prezidenta Viktora Janukovyče, přerostly v občanskou válku, která i přes příměří de facto trvá dodnes.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám