Hlavní obsah

Za mladého Poláka maturoval bratr, oba sourozence čeká půlroční trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

K půlroku veřejně prospěšných prací v rozsahu 20 hodin měsíčně odsoudil soud ve východopolském Bialystoku dva bratry. Učenlivější ze sourozenců se totiž pokoušel zastoupit bratra u maturity z matematiky. Podvodu si ale všimla zkušební komise, uvedla zpravodajská televize TVN 24. Oběma hrozilo až pět let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Na podvod polských sourozenců se záhy přišlo.

Článek

Vše se odehrálo během květnových maturit na místní technické škole. Falešný žák přišel ke zkoušce, předložil občanský průkaz a zapsal se do seznamu přítomných maturantů. „Učitelé si ale všimli, že mladík není tím, za koho se vydává. Vypadal jinak než na fotografii v dokladu. Navíc v komisi zasedala učitelka, která učila jeho bratra,” vylíčila stanice.

Když komise přivolala na místo policii, mladík utekl. Místo něj se do školy dostavil jeho bratr, omluvil se – a chtěl přistoupit ke skládání zkoušky. To mu ale komise nedovolila. Mladík se posléze přiznal, že ke zkoušce poslal o dva roky mladšího sourozence.

Ředitel za 35 let nic takového nepamatuje

Oba bratři skončili na policejní strážnici, kde si vyslechli obvinění. Ten, kdo zkoušel maturovat za bratra, se před soudem zodpovídal z použití cizích dokladů a falšování úřední listiny. Sourozenec čelil obvinění z napomáhání trestnému činu.

Ředitel bialystocké techniky zdůraznil, že podvodník nebyl žákem školy. „Učím více než 35 let, maturit pamatuji spousty, ale toto je první takový případ,” prohlásil Tadeusz Halicki. Dodal, že dotyčný žák sice mohl maturovat z dalších předmětů, ale bylo jasné, že zkoušku z matematiky ani z dospělosti nesložil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám