Hlavní obsah

Zpráva o hromadném znásilnění vozíčkářky v uprchlickém táboře vyvolala ve Švédsku nepokoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé švédského města Visby na ostrově Gotland vyšli do ulic. Pobouřila je zpráva o hromadném znásilnění vozíčkářky, kterého se podle švédského listu Expressen měla minulý týden dopustit šestice azylantů. Policie vyzývá ke klidu.

Foto: Profimedia.cz

Podle advokáta trval útok několik hodin, žena prý byla naprosto bezbranná.

Článek

Podle advokáta napadené asi třicetileté ženy všechno začalo na toaletě azylového centra, kterou chtěla invalidní žena použít. K jednomu útočníkovi se postupně přidali další.

„Trvalo to několik hodin. Zůstala naprosto paralyzována. Nezmohla se na fyzický odpor, a tak jí nezbývalo, než opakovat ne. Odkud pocházejí, nevíme,“ citovala švédská mutace serveru Local právníka znásilněné.

Po několika hodinách se prý ženě podařilo dostat se do bezpečí.

Jak je možné, že hromadné znásilnění trvající několik hodin nikdo z azylového centra nezaznamenal, není jasné. Policie v následujících dnech poté, co se měl čin stát, zadržela několik mladíků ve věku přes dvacet let, později je však propustila. Zda už v souvislosti s případem padlo nějaké obvinění, není jasné.

Jisté je, že incident ve městě vyvolal vášně a policie musela povolat posily. Rozvášněný dav totiž azylové centrum, kde k útoku došlo, obklíčil a začal na ně vrhat kamení. Městem zároveň prošlo několik protestní průvodů.

Místní policie vyzývá ke klidu. „Na Gotlandu je v porovnání s ostatními místy bezpečno. Oproti zbytku země tu dochází k méně zločinům. To, jak se teď lidé zachovali, je bezprecedentní,“ konstatoval velitel policie na ostrově Gotland Torbjörn Nilsson.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám