Hlavní obsah

Do Německa loni přišlo 890 000 běženců, ne 1,1 miliónu

– Berlín • Aktualizováno

Do Německa loni přišlo 890 000 uprchlíků, nikoliv 1,1 miliónu, jak se dosud uvádělo. Novinářům to v pátek v Berlíně řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére, podle něhož byla v předchozí statistice řada uprchlíků zahrnuta opakovaně. Letos zatím do Německa dorazilo 210 000 běženců.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière

Článek

De Maiziére v pátek vyjmenoval kroky, které vláda od loňského léta učinila, aby lépe zvládala příliv uprchlíků a také jejich registraci. Zmínil například změny ve Spolkovém úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) nebo vytváření centrálních registrů. "Po tom všem vám dnes chci sdělit, že v roce 2015 do Německa přišlo 890 000 lidí hledajících ochranu," konstatoval.

Drtivá většina z nich – 820 000 – je podle ministra zanesena v centrálním registru. Zaregistrováno bylo také dalších 50 000 běženců, kteří ale dále v azylovém řízení nepokračovali. Z velké většiny podle de Maiziéra nejspíš z Německa odešli.

Nesmí se to opakovat

Žádost o azyl podle něj nemohlo podat asi 20 000 mladistvých uprchlíků, kteří do Německa přišli bez doprovodu. Zhruba stejný počet mladistvých běženců bez rodičů už žádost podal.

I 890 000 běženců je podle ministra velmi vysoké číslo, které se však díky nasazení úřadů i obyvatel podařilo z velké části zvládnout. "Jsme ale zajedno v tom, že se situace z loňského podzimu nesmí opakovat," poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám