Hlavní obsah

EU začala vydávat migrantům v Turecku platební karty

Evropská unie v pondělí zahájila program vydávání platebních karet uprchlíkům v Turecku, na které budou pravidelně jednou měsíčně dostávat peníze. Ty má zhruba jeden milión nejchudších syrských uprchlíků používat na ubytování, jídlo a nejnutnější potřeby.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Migranti u tureckého města Edirne

Článek

Pomoc je součástí balíčku unijní podpory vůči Turecku v hodnotě tří miliard eur (81 miliard Kč), jež byla vyjednána v rámci migrační dohody mezi oběma stranami letos na jaře. Výměnou za pomoc Turecko výrazně omezilo migrační tok přes své území do Evropy.

"Dnes jsme spustili největší a nejširší humanitární projekt, jaký kdy EU podporovala. Bude poskytovat základní zdroj příjmů pro jeden milión syrských uprchlíků," oznámil eurokomisař pro humanitární pomoc a řízení krizí Christos Stylianidis.

Pomoc zavádí speciální elektronické karty v rámci programu Emergency Social Safety Net (ESSN - Nouzová sociální záchranná síť). Rozdávat je budou pracovníci Světového potravinového programu (WFP), tureckého Červeného půlměsíce a několika tureckých vládních úřadů.

EU financuje také další humanitární projekty, zejména provoz uprchlických táborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám