Hlavní obsah

Česká a slovenská vláda zasedly společně v Bratislavě

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V bratislavském vládním hotelu Bôrik se v pondělí konalo společné jednání vlád České republiky a Slovenské republiky. V závěru setkání podepsali premiéři Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Robert Fico (Směr-sociální demokracie) společné prohlášení. Týká se jak česko-slovenské bilaterální spolupráce v oblastech energetiky, dopravy, zemědělství či kultury, tak aktuálních evropských a bezpečnostních otázek.

BEZ KOMENTÁŘE: Společné jednání vlád ČR a SRVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Členové obou kabinetů projednávali především dvoustranné vztahy, migrační krizi, evropskou bezpečnost, dopravní spojení mezi oběma zeměmi a připravované oslavy stého výročí vzniku Československa v roce 2018.

Výjimečné vztahy

Český premiér v úvodu jednání řekl, že v evropských tématech chtějí ministři obou zemí navázat na nedávný bratislavský summit lídrů Evropské unie. „V pořadí už čtvrté zasedání vládních kabinetů dokládá, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou nadstandardní, v evropském kontextu jedinečné a výjimečné,“ řekl Sobotka.

Podle Fica jsou zasedání obou kabinetů vyjádřením jazykové a kulturní blízkosti. „Naše spolupráce se zakládá na stále vřelém vztahu mezi našimi národy. Je to obrovská hodnota v neklidném a turbulentním světě, v momentálně rozkolísané a znejistěné Evropské unii,“ konstatoval Fico.

Společná evropská armáda

Slovenský premiér na závěrečné tiskové konferenci konstatoval, že od realizace společné evropské armády je Evropa „neuvěřitelně daleko“.

„Za vládu Slovenské republiky můžu garantovat, že budeme v této diskusi konstruktivním partnerem,“ uvedl Fico.

Sobotka doplnil, že na prosincovou Evropskou radu by měly být předloženy konkrétní návrhy týkající se posílení spolupráce v oblasti obrany. „Česká republika je připravena podporovat iniciativy, které půjdou tímto směrem. To, co je realizovatelné velmi rychle, je vytvoření společných jednotek, které mohou být nasazeny v rámci vojenských, civilních či humanitárních operací v rámci evropské zahraniční politiky,“ zdůraznil Sobotka.

Fico řekl, že v oblasti evropské politiky neexistují témata, která by Českou republiku a Slovensko rozdělovala. „Máme stejný názor, jak postupovat, co se týče budoucnosti Evropské unie, kterou vnímáme jako nenahraditelnou. Máme stejný názor na migraci, bezpečnost i energetickou bezpečnost,“ zdůraznil Fico.

Kvóty jsou slepá ulička

Oba premiéři se v otázce migrace shodli v prioritě ochrany vnější schengenské hranice a posílení návratové politiky tak, aby Evropa byla schopna zastavit nelegální migraci ještě na svých vnějších hranicích. Podle Fica otázka kvót na migranty rozděluje Evropskou unii.

„Domnívám se, že politicky kvóty skončily, protože kdo chce rozdělovat Evropu, ať klade na stůl kvóty,“ zdůraznil předseda slovenské vlády. „Kvóty a povinné přerozdělování uprchlíků je slepá ulička,“ dodal na toto téma Sobotka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Společná fotografie členů české a slovenské vlády

Inventura vzájemných vztahů

Fico označil společné jednání za „inventuru vzájemných vztahů“ a „půjčky vzájemné důvěry“. „Tato inventura proběhla nejen na úrovni premiérů, ale i na úrovni jednotlivých resortů,“ dodal předseda slovenské vlády.

Sobotka označil vynikající vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem za vítaný příklad pro celou Evropskou unii. „Tyto dobré vztahy jsou základem stability v rámci střední Evropy,“ uvedl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Premiéři ČR a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico při přehlídce čestné stráže v Bratislavě

Sobotka také odmítl hodnocení italského a maďarského premiéra, kteří označili nedávný bratislavský summit Evropské unie za neúspěšný. „Summit byl důležitý pozitivní signál,“ dodal předseda české vlády.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Společné zasedání obou vlád v Bratislavě

Vlády České republiky a Slovenska zasedaly společně poprvé v roce 2012 v Uherském Hradišti a v Trenčíně. V roce 2014 následovalo setkání ve Skalici a loni na zámku Valtice.

V roce 2018 si obě země připomenou 100. výročí vzniku Československa, 50 let od Pražského jara a 25 let od rozdělení společné federace.

Reklama

Výběr článků

Načítám