Hlavní obsah

Brit obviněný z vraždy Čecha zůstává ve vazbě

– Londýn • Aktualizováno

Muž, který podle britské policie zavraždil 31letého Čecha Zdeňka M., zůstává ve vazbě. Rozhodl o tom v pondělí londýnský soud. Sestra zabitého řekla tamním médiím, že sama míří do britské metropole, a popsala, proč její bratr v Anglii zůstával.

Foto: Profimedia.cz

Květiny na místě, kde byl Čech ubit.

Článek

Před londýnským soudem poprvé od čtvrteční vraždy stanul 29letý Raymond Sculley z Poplaru, kterého policisté z vraždy obvinili.

Sculley u soudu pouze potvrdil svoje jméno a k samotnému obvinění se nevyjádřil. K soudu půjde znovu ve středu, do té doby zůstává ve vazbě, uvedl Evening Standard.

Sculley byl zatčen v pátek, při pondělním krátkém přelíčení se jen představil, k obvinění se nijak nevyjádřil.

Dva další zadržení, kterým je 19 a 16 let, byli v neděli propuštěni na kauci.

Chtěl se vrátit i pomáhat rodině

Zdeňka M. přepadla podle vyšetřovatelů skupina mladíků v noci na čtvrtek poté, co se s jedním pohádal v prodejně rychlého občerstvení. Počkali, až vyjde z fast foodu Perfect Fried Chicken, chvíli ho měli sledovat a pak na něj podle vyšetřovatelů minimálně jeden z nich zaútočil kovovým řetězem. Muž zemřel na místě na vážná poranění hlavy.

„Můj malý bratr byl velká osobnost s velkým srdcem,“ řekla listu Evening Standard sestra zavražděného Adéla M. Ta míří do Londýna na poslední rozloučení, které se má konat v sobotu. Přiznala, že se obtížně vyrovnává s tragédií: „Nemám slov. Pro celou naši rodinu bylo velmi těžké pochopit, co se mu stalo.“

„Dorazil do Londýna před deseti lety, protože se chtěl naučit anglicky a zamiloval si ho. Prosila jsem jej, aby se vrátil domů, potřebovala jsem ho blízko u sebe, a on se nakonec chtěl vrátit, ale současně nám chtěl být prospěšný. Taky se mu vedlo v práci. Potřeboval celé rodině ukázat, jak může být úspěšný a štědrý,“ svěřila se listu.

ČTĚTE TAKÉ

Na oběť vzpomínal i jeho kamarád a spolubydlící Roman B.: „Byli jsme si velmi blízcí, byl to velký člověk. Cestovali jsme po celém světě, žil jsem s ním šest let.“ [celá zpráva]

O. J. Penna, který bydlí nedaleko místa činu, na svůj facebookový profil napsal: „Vztek nemá hranic, když víte, že byl zabit kvůli hloupé hádce kousek ode mne. Budu si ho navždy pamatovat kvůli jeho úsměvu a optimismu. Doufám, že se jeho rodina dočká spravedlnosti.“

Na místě vraždy nedaleko pěší lávky, kde byl Zdeněk M. zavražděn, leží květiny a kartičky se vzkazy.

Přátelé zesnulého založili hned o víkendu internetovou sbírku na pomoc rodině a kvůli převozu těla zpět do České republiky. Vybrali v přepočtu více než 400 tisíc korun. Podle informací Novinek by mělo být tělo britskými úřady uvolněno k převozu okolo 20. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám