Hlavní obsah

Z vraždy Čecha obvinila londýnská policie 29letého muže

Aktualizováno

Devětadvacetiletého muže z východního Londýna policie v neděli obvinila z vraždy Zdeňka M., uvedl web Evening Standard. Tělo Čecha našel svědek v noci na čtvrtek nedaleko prodejny s rychlým občerstvením. Podle vyšetřovatelů zemřel na vážná poranění hlavy. Jeho přátelé vybrali v internetové sbírce do nedělního večera přes 14 tisíc liber (víc než 437 tisíc korun), které chtějí dát na převoz těla do ČR a na pomoc rodině.

Foto: Profimedia.cz

Květiny v Londýně na místě, kde útočníci zabili Zdeňka M.

Článek

Evening Standard identifikoval obviněného jako Raymonda Sculleyho ze Sherman House ve čtvrti Poplar. V této čtvrti na východě Londýna bylo v noci na čtvrtek objeveno tělo zavražděného Zdeňka M.

Podle vyšetřovatelů zemřel na místě několik desítek metrů od fast foodu Perfect Fried Chicken, poblíž místa, kde bydlel. [celá zpráva]

Sculley by měl poprvé stanout před soudem v pondělí.

Policie zadržela v pátek dva další podezřelé. Jednomu je 19 a druhému 16 let. Oba byli v neděli propuštěni na kauci. Budou ale dál vyšetřováni. Policie je chce znovu vyslechnout začátkem října, uvedl Evening Standard.

Sbírka na pomoc rodině

Přátelé tragicky zesnulého Čecha v sobotu založili na internetové stránce pro skupinové financování (crowdfunding) sbírku pod názvem „Help Zdenek go back home“ (pomozte Zdeňkovi vrátit se domů). Za jediný den v ní přispělo přes 500 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Prodejna rychlého občerstvení, kde mělo podle svědků dojít k hádce.

„Peniaze, ktoré sa nam podaria vyzbierať budu použité predovšetkým na nákladný prevoz tela do Českej republiky, naspat k jeho rodine. Za každú pomoc ďakujeme,“ uvádí známí zavražděného Čecha slovensky a anglicky na stránkách GoFundMe.

Byl to skvělý muž s velkými sny a dobrým srdcem
Wendy Botardeová

„Jsme jeho přátelé a jediné, o co nám jde, je vybrat pro něj peníze. Mirka, já a další přátelé jsme založili tuto stránku, abychom pomohli jeho rodině, aby ho měla zpátky na Moravě, aby mohl nakonec spočinout v pokoji. Byl to skvělý muž s velkými sny a dobrým srdcem,“ napsala na crowdfundingových stránkách Wendy Botardeová.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v Londýně vyjadřují soustrast u místa zabití Zdeňka M.

Spolubydlící jednatřicetiletého Zdeňka M. řekl britskému webu Evening Standard, že vybraná suma svědčí o tom, kolik měl zavražděný kamarádů.

„Byli jsme si velmi, velmi blízcí a byl to skvělý muž,“ uvedl.

„Cestovali jsme po celém světě a žili jsme spolu šest měsíců. Tu noc, kdy zemřel, skončil v práci a vyrazil si na dvě piva,“ dodal spolubydlící.

Zdeněk M. se podle slov spolubydlícího přestěhoval do Londýna před deseti roky.

„Poslal sms své přítelkyni s tím, že si jde cestou domů dát kuře. A pak se stalo tohle. Jsme tím velmi otřesení,“ dodal.

Repatriace zatím není možná

Tělo zavražděného Čecha musí prozatím zůstat v Británii. Vydání ostatků totiž musí podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Ireny Valentové nejprve schválit tamní vyšetřovatelé.

„Tělo je nyní u koronera a návrat do České republiky bude možný až poté, co k tomu dá souhlas. Bude ještě nutné zařídit vydání úmrtního listu. U toho budou nápomocni naši kolegové z české ambasády v Londýně,“ řekla Valentová Novinkám.

Finanční přispění na sbírku pro repatriaci ze strany českého ministerstva zahraničí podle ní není možné, protože jde o soukromou iniciativu.

Jednatřicetiletý Zdeněk M. zemřel v noci na čtvrtek na následky vážného poranění hlavy. Podle vyšetřovatelů ho surově napadla skupina mladíků poté, co se s jedním pohádal v restauraci s rychlým občerstvením Perfect Fried Chicken.

Podle jednoho ze svědků útočníci muže v saku bili do hlavy řetězem na zamykání kol. Když ležel na zemi, ještě do něj kopali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám