Hlavní obsah

Corbyn zůstává šéfem labouristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Dosavadní šéf britských labouristů Jeremy Corbyn obhájil post předsedy. Ve stranickém hlasování zvítězil nad svým rivalem Owenem Smithem v poměru 61,8 ku 38,2 procenta. Po sporech, které labouristy v posledních měsících provázely, je trochu překvapením, že pro Corbyna hlasovalo ještě víc spolustraníků než před rokem.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Corbyn ve stranickém hlasování získal téměř 62 procent odevzdaných hlasů.

Článek

„Udělám vše, co budu moci, abych nezklamal (vaši) důvěru a podporu a sjednotil Labouristickou stranu,“ prohlásil pro svém znovuzvolení Corbyn.

Dodal, že nastal čas soustředit se na poražení vládní Konzervativní strany. O tom, že se tak stane podle něj „není pochyb“. Jeho rozhádaní labouristé se ale musí sjednotit.

Vedení strany podle Corbyna musí jednat tak, aby se jednotliví členové přestali urážet. „Tudy cesta nevede a není to cesta labouristů,“ řekl. K urážení prý bude staronové vedení partaje přistupovat s „nulovou tolerancí“.

Corbyn po vítězství ve stranických volbách

„Sjednotím stranu, ale je na (jednotlivých) poslancích, radních a tak dále, aby mi s tím pomohli,“ podotkl Corbyn.

Po červnovém hlasování o brexitu byl Corbyn obviňován z vlažné podpory setrvání země v Evropské unii před referendem.

Čelil pak bezprecedentní vzpouře ve vlastní straně. Opustily ho dvě třetiny stínového kabinetu a nedůvěru mu vyslovily tři čtvrtiny jeho poslanců. Mnozí mu vyčítají příliš levicové názory, se kterými prý budě těžké porazit ve volbách konzervativce premiérky Theresy Mayové. Corbyn ale odstoupit odmítl.

Ve víkendové volbě předsedy strany navíc získal ještě o několik procent hlasů víc, než před rokem. Protikandidátovi Smithovi poděkoval za věcnou debatu. „Děkuji za kvalitní a humorné diskuze, které jsme vedli a které ještě povedeme, protože jsme všichni členy labouristické rodiny,” prohlásil Corbyn.

Kontroverzní výroky

Drobný, prošedivělý šedesátník s plnovousem je pacifista, bojovník proti chudobě a ochránce zvířat. Je také autorem řady kontroverzních výroků.

V roce 2014 v ruské televizi prohlásil, že mezi brutalitou ozbrojenců ze samozvaného Islámského státu a členů americké armády není až tak velký rozdíl.

Nechal se také slyšet, že válku na Ukrajině částečně zavinilo NATO. Palestinský Hamás a libanonský Hizballáh, které jsou na seznamu teroristických organizací, v minulosti několikrát označil za přátele.

Byl důrazným oponentem britské účasti ve válce v Iráku v roce 2003. Prohlásil také, že bývalý premiér Tony Blair by měl být souzen za válečné zločiny, pokud by vyšlo najevo, že porušil mezinárodní právo.

Corbyn je stoupencem vystoupení Británie z NATO a jednostranného jaderného odzbrojení - ušetřené peníze za střely Trident by dal na rozvoj školství a zdravotnictví.

Obdivovatel Karla Marxe vzešel z revolučního prostředí, jeho rodiče se seznámili během demonstrací za ukončení občanské války ve Španělsku, narodil se jim 26. května 1949.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám