Hlavní obsah

Nová buržoazie slibuje v Dánsku odchod z EU a přísnější protiimigrační politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

V Dánsku vznikla nová politická strana, která prosazuje vystoupení země z Evropské unie. Slibuje výrazně striktnější protiimigrační politiku než zavedená Dánská lidová strana. Kromě protipřistěhovalecké rétoriky nabízí Nová buržoazie (Nye Borgerlige) pravicově-liberální program a chce uspět již v následujících parlamentních volbách.

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Denmark, Reuters

Dánští policisté kontrolují běžence

Článek

„Hodnoty jako svoboda slova, svoboda náboženství a shromažďování jsou pod tlakem. Proto je ve stále větší míře nutné chránit naší kulturu a hodnoty, jež Dánům dávají možnost zvolit si, jak chtějí žít své životy,“ cituje dánská mutace serveru Local z tiskového prohlášení strany.

Předsedkyně strany Pernille Vermundová v rozhovoru pro dánskou televizi TV2 prohlásila, že Dánsku hrozí občanská válka a Nová buržoazie jí zabrání. „Pokud ztratíme úctu k našemu právnímu systému, povede to ke konfliktům a nepokojům, v nejhorším případě k občanské válce. Když se podíváte do Francie, jeden by se bál, jak to skončí,“ prohlásila.

Předsedkyně strany Pernille Vermundová

Voličům slibuje kromě přísnějších pravidel pro přistěhovalce také nižší daně, vystoupení z Evropské unie a vypovězení vybraných mezinárodních úmluv.

Imigrační pravidla by měla pod vládou Nové buržoazie přiznávat azyl jen těm běžencům, kteří by do Dánska přišli v rámci programu pro přesídlení Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Ti by navíc museli „být pozitivním přínosem a zároveň prokázat vůli a schopnost se asimiliovat“.

V případě, že strana ve volbách uspěje, hodlá stanovit horní hranici počtu lidí, kteří by mohli ročně získat dánské občanství. Ten, kdo by se chtěl do země přistěhovat, aniž by žádal o azyl, by navíc musel navíc mít dopředu domluvenou práci. Dánští občané s vazbami na teroristy by podle Nové buržoazie mohli přicházet o občanství.

Strana se už získala 20 000 podpisů, a bude se tak moct zúčastnit příštích parlamentních voleb.

Reklama

Související články

Dánové migrantům poprvé zabavili majetek

Dánská policie poprvé zabavila cennosti migrantům podle zpřísněného azylového zákona, který vstoupil v platnost před pěti měsíci. Pětice Íránců, která byla...

Výběr článků

Načítám