Hlavní obsah

Nacistické střílení civilistů bylo v souladu s právem, tvrdí politik AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pár dnů po úspěchu, který strana AfD zažila během zemských voleb v Berlíně, má její vedení na krku nepříjemné problémy. Způsobil je Kay Nerstheimer, novopečený poslanec zemského sněmu, uvedl list Süddeutsche Zeitung. Tento buclatý muž s bílými vlasy ostříhanými na ježka na sociální síti Facebook například napsal, že když němečtí vojáci za druhé světové války stříleli civilisty v okupované Evropě, bylo to v souladu s právem.

Foto: AfD

Kay Nerstheimer

Článek

Už před volbami se propíralo Nerstheimerovo angažmá v hnutí German Defence League, které je namířené proti islámu. Ovšem nyní list Süddeutsche Zeitung přinesl doklady o jeho obdivu k nacistické éře Německa, zlehčování a zastírání masakrů za druhé světové války a také antisemitismu.

Ve svém příspěvku 29. července 2013 se Nerstheimer zastal nacistického zločince Ericha Priebkeho, který se před soudem zodpovídal za svůj podíl na brutálním masakru civilistů v Ardeatinských jeskyních u Říma z března roku 1944. Tehdy tam bylo povražděno 335 civilních rukojmí, z nichž bylo více než 70 Židů.

Nerstheimer v této souvislosti podle listu napsal, že se na „partyzány“ nevztahovala ochrana vyplývající z mezinárodních válečných úmluv. „Proto bylo střílení v souladu s právem,“ napsal Nerstheimer k masakru.

Priebke stanul před soudem až v roce 1998, byl odsouzen na doživotí, ale vzhledem k věku a zdraví si mohl trest odpykávat v domácím vězení. Zemřel v říjnu 2013, dva měsíce po svých stých narozeninách.

Strana hledá řešení

Není to ovšem jeho jediný kontroverzní výrok. List připomíná jeho nadšené komentáře pod fotografií vojáka wermachtu, když napsal: „Každý z nich je ozdobou národa.“

Rozhodně to není jediný ze sporných výroků. 9. července 2016 sdílel na Facebooku materiál s titulkem: „Vše je lež - pravé příčiny války z roku 1939“. V něm se uvádí, že za rozpoutání první a druhé světové války může jedna skupina lidí, přičemž tato skupina se nyní snaží o rozpoutání třetí světové války. Evidentně tak naráží na Židy, píše Süddeutsche Zeitung. „Síly, které rozpoutaly 1. a 2. světovou válku, se snaží rozpoutat třetí a stále se najdou idioti, kteří se jimi nechají vést,“ uvádí se v příspěvku.

Berlínský šéf Alternativy pro Německo Georg Pazderski  potvrdil, že problém kolem Nerstheimera ví a strana „najde řešení“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám