Hlavní obsah

V Německu demonstrují desetitisíce lidí proti dohodám o volném obchodu s USA a Kanadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Desítky tisíc lidí demonstrují v Berlíně a dalších šesti německých městech proti dohodám o volném obchodu, které chce Evropská unie uzavřít s Kanadou (CETA) a Spojenými státy (TTIP). Pořadatelé původně očekávali, že svou nespokojenost s chystanými smlouvami dají najevo až statisíce Němců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce nespokojených Němců vyšly do ulicVideo: AP

 
Článek

Policie počet účastníků hlavního protestu v Berlíně odhadla na 30 000, v Kolíně nad Rýnem se podle ní sešlo 10 000 demonstrantů, v Hamburku 6000 a ve Frankfurtu nad Mohanem 5000.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Pořadatelé počítali s tím, že na hlavní demonstraci do Berlína dorazí 80 000 lidí.

Pořadatelé, kteří jsou přesvědčeni o tom, že protestujících je v ulicích německých měst více, počítali s tím, že na hlavní demonstraci do Berlína dorazí 80 000 až 100 000 lidí, v dalších městech doufali v účast kolem 30 000 protestujících.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Desítky tisíc lidí demonstrují v Berlíně a dalších šesti německých městech proti dohodám o volném obchodu, které chce Evropská unie uzavřít s Kanadou (CETA) a Spojenými státy (TTIP).

Nedostatečná ochrana přírody a spotřebitelů

Demonstrace, které jsou dnes také v Mnichově, Lipsku a Stuttgartu, uspořádalo 26 organizací, mezi nimiž jsou odbory, církevní skupiny i ekologičtí aktivisté. Na smlouvách jim vadí mimo jiné údajně nedostatečná ochrana životního prostředí nebo spotřebitelů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Účastnice demonstrace v Berlíně

Termín protestu nebyl zvolen náhodu a má vytvořit tlak na sociální demokracii, která bude už v pondělí rozhodovat o tom, jestli dohodu s Kanadou podpoří, což prosazuje mimo jiné její předseda a německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Demonstrace v německých městech uspořádalo 26 organizací, mezi nimiž jsou odbory, církevní skupiny i ekologičtí aktivisté.

Na rozdíl od smlouvy s Kanadou, která už je dojednaná a s níž nakonec němečtí politici nejspíš vysloví souhlas, bude cesta k dohodě s USA v Německu výrazně složitější a téměř nikdo nepředpokládá, že si ji podaří uzavřít do konce funkčního období amerického prezidenta Baracka Obamy.

Reklama

Výběr článků

Načítám