Hlavní obsah

Spor CDU a CSU o migrační politiku trvá, obě strany jsou neústupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Špičky německé vládní koalice projednávaly v neděli v Berlíně problematické body, jako je například migrace, rozdíly v důchodech mezi západem a východem země či dědická daň. Nejednostnost v řešení migrační krize přetrvává. Jednotu vládní koalice narušuje spor mezi sesterskými stranami Křesťanskosociální unií (CSU) a Křesťanskodemokratickou unií (CDU). Šéfka CDU, kancléřka Angela Merkelová a předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer ke shodě nedospěli.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Horst Seehofer a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

CSU požaduje zejména stanovení konkrétní horní hranice přijímaných uprchlíků na 200 tisíc běženců ročně. To ale Merkelová odmítá.

Při jednání s předsedou třetí koaliční strany, Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), Sigmarem Gabrielem se dohodl harmonogram hledání řešení všech hlavních sporných věcných témat - s výjimkou migrační politiky. Tím se mají do začátku října zabývat experti a resortní politici, předsedové koaličních stran se pak sejdou k dalšímu jednání a možnému rozhodnutí.

Bavorská CSU v pátek na zasedání ve Schwarzenfeldu přijala dokument, v němž požaduje změny migrační politiky spolkové vlády, které je sama součástí. "Bez horní hranice (počtu přijímaných migrantů) to nezvládneme", řekl Seehofer. Odmítl, že by byl ve sporu s Merkelovou, a ostře dementoval také spekulace médií o možném odštěpení CSU od sesterské CDU. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám