Hlavní obsah

Někteří běženci jezdí podle německého listu na dovolenou do zemí, odkud uprchli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří běženci, kterým se podařilo získat azyl v Německu, navštěvují země, z nichž uprchli před válkou či pronásledováním. Upozornil na to německý nedělník Welt am Sonntag v článku, který nazval Uprchlíci jezdí na dovolenou tam, kde jsou údajně pronásledováni.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci čekající v registračním středisku v Erdingu nedaleko Mnichova (ilustrační foto)

Článek

Podle zjištění listu někteří z azylantů krátkodobě navštívili země jako Sýrie, Afghánistán či Libanon.

Existenci takovýchto případů listu potvrdila i mluvčí Spolkového úřadu práce, byť dodala, že žádná statistika neexistuje. Azylanti jsou přitom podle listu evidováni jako nezaměstnaní.

Podle německé legislativy mají příjemci dávek v nezaměstnanosti ročně nárok na 21 dnů "dovolené", u níž nemusí uvádět místo pobytu. Takovou dovolenou musí nahlásit. Povinnost sdělovat lokalitu, kam se chystají, ale neexistuje.

Podle spolkového ministerstva vnitra mohou azylanti ve výjimečných případech cestovat i do země, z níž uprchli, aniž by přišli o status uprchlíka; například je-li jejich příbuzný těžce nemocný.

V neodůvodněných případech, jako je rekreace, však taková cesta může být podle evropských pravidel vnímána i tak, že v zemi nedochází k pronásledování. Při individuálním posouzení by tak mohl uprchlík o azyl přijít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám