Hlavní obsah

Slováci už nemusí hlásit úřadům odjezd do ciziny na delší dobu

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský parlament ve čtvrtek zrušil povinnost občanů hlásit se úřadům při cestě do zahraničí na dobu delší než 90 dnů. Návrh na zrušení kritizovaného nařízení předložila opozice a získal také podporu vládních poslanců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zmíněné hlášení úřadům bude nyní pouze dobrovolné. Veřejnost i opozice dlouhodobě poukazovala na to, že povinnost hlásit delší cesty do zahraničí pod hrozbou pokuty připomíná totalitní zákony.

Kritizované opatření prosadila v minulosti jednobarevná vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie). Povinnost hlásit odjezd do zahraničí se vztahovala například na tisíce Slováků studujících nebo pracujících v zahraničí. Ministr vnitra Robert Kaliňák v minulosti obhajoval nařízení tím, že stát má mít přehled o svých občanech. Úřady nakonec plnění této povinnosti nekontrolovaly, nikoho nepokutovaly, ale nařízení zůstávalo v platnosti.

„Jedu si nakoupit, určitě se vrátím”

Slováci se v internetových diskusích zmíněné povinnosti často vysmívali a v dobách volného pohybu osob po schengenském prostoru ho označovali za přežitek a zbytečnost. Vznikla rovněž iniciativa, která vybízela občany, aby zaplavili ministerstvo vnitra e-maily s informacemi o tom, kde se právě nachází. „Pane ministře, hlásím, že jsem jel zrovna nakoupit do Rakouska. Nebojte se, určitě se vrátím,“ zněl jeden ze vzkazů ministru vnitra.

Deník Sme v této souvislosti publikoval karikaturu s výrokem komunistického prezidenta Gustáva Husáka z roku 1969 „Hranice nejsou korzo“. Na karikatuře je však ministr Kaliňák v uniformě pohraničníka se samopalem a se psem.

Reklama

Výběr článků

Načítám