Hlavní obsah

Ostuda ve Versailles. Zámek utratil desítky miliónů za padělané židle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Verseille

Památkáři z věhlasného francouzského zámku Versailles se postarali o pořádný skandál. Za padělaný starožitný nábytek zaplatili podvodníkům 2,7 miliónu eur, tedy v přepočtu téměř 73 miliónů korun z veřejných peněz a darů filantropů. Francouzské ministerstvo kultury navíc podle listu The Telegraph židle označovalo za „národní poklady“ a hrdě je ve Versailles vystavovalo desítkám tisíc návštěvníků zámku.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Versille

Článek

„To, že (zámek) Versailles ve čtyřech případech nakoupil padělky, je trochu nepříjemné, ale to, že je Versailles vystavil a utrácel peníze za restauraci nábytku, který je považován za falešný, je ještě skandálnější,“ cituje server EuroNews experta Didiera Ryknera, který se na odhalení falzifikátů podílel.

Na to, že se jedná o padělky, upozornil odborník na starožitné židle z 18. století Charles Hooreman a Rykner jeho závěry následně potvrdil.

Ukázalo se, že padělky nechal vyrobit a prodal jeden z nejrespektovanějších odborníků na francouzské starožitnické scéně Bill Pallot. Renomovaný expert s více než třicetiletou praxí se podle svého advokáta přiznal, tvrdí však, že mu nešlo o peníze ale o to, aby si dokázal, že je chytřejší než všichni ostatní.

Skandál nemusí mít dopad jen na Pallota a jeho pravděpodobného komplice - známého pařížského galeristu Laurenta Kraemera - ale i na celý francouzský trh se starožitným nábytkem. Britský Telegraph napsal, že ho to může dokonce zruinovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám