Hlavní obsah

Šokovaný britský květinář objevil svou fotku v časopisu Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Čtyřiašedesátiletý britský květinář Stephen Leyland zjistil, že Islámský stát ve svém novém propagandistickém časopise Rumiyah použil jeho fotku a doprovodil ji výzvou, aby teroristé „prolévali krev dokonce i veselého křižáka, který prodává květiny kolemjdoucím“.

Foto: Stevetheflowerman.co.uk

Fotografie Stephena Leylanda, která se objevila v propagandistickém magazínu Rumiyah

Článek

„Neznám žádné džihádisty. Moji zákazníci jsou z Alderley Edge (luxusní rezidenční oblast jižně od Manchesteru – pozn. red.). Prodávám květiny pro manželky fotbalistů a takovým lidem. Nejsem vyděšený, ale to, že je v tom magazínu moje fotka, obavy vzbuzuje,“ řekl Leyland listu The Times.

Foto: SITE Intelligence Group

Titulní strana nového propagandistického magazínu IS nazvaného Rumiyah

O květináře, přesněji o to, jak a proč se dostal do magazínu Islámského státu právě on, se zajímají britské bezpečnostní složky. Leyland už byl u výslechu; na co přesně se zpravodajci ptali, ale prozradit nechtěl. Konstatoval pouze to, že byl předvolán na popud ministra zahraničí Borise Johnsona.

Islámský stát v okupovaných částech Iráku a Sýrie v poslední době utrpěl značné územní ztráty, což ho patrně donutilo změnit strategii a v souvislosti s tím i metodiku propagandy.

Místo bojiště na Blízkém východě se teď soustředí na výzvy a pravděpodobně i přípravy teroristických útoků v západních zemích.

První vydání v pondělí publikovaného časopisu Rumiyah se z neznámých důvodů zaměřilo na výzvy k masakrům v Austrálii.

Kromě nového Rumiyahu Islámský stát už dva roky vydává časopis Dábiq. Zda teď budou obě periodika vycházet současně, není jasné. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám