Hlavní obsah

Movité migranty pašují do Evropy i na jachtách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Gangy pašeráků lidí v rostoucí míře najímají Ukrajince jako kapitány jachet a jiných luxusnějších lodí pro migranty ochotné zaplatit za jednu osobu až 8000 dolarů (192 000 korun), aby se bezpečně dostali do Evropy. Podle agentury Reuters to ve středu oznámila italská policie poté, co dva takovéto Ukrajince podezřelé z pašování lidí zadržela.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Námořníci z italské lodi Francesco Mimbelli připlouvají ke gumovému člunu s migranty.

Článek

Policie v úterý zatkla muže ve věku 21 a 25, když je přistihla, jak se snažili dostat na plachetnici ilegálně do Itálie 50 Pákistánců. Loď plavící se pod tureckou vlajkou vyplula z Turecka.

Podle nejmenovaného policejního činitele to byl další takový incident z poslední doby s luxusním plavidlem, do nějž byli zapleteni profesionální ukrajinští námořníci. „Je to narůstající fenomén,“ dodal tento zdroj.

Italská policie zadržela od loňského roku nejméně 65 osob ukrajinského původu, které jsou podezřelé z pašování lidí.

Itálie je jednou z bran do Evropy v nejhorší migrační krizi od druhé světové války. Podle italského ministerstva vnitra už počet migrantů, kteří letos po moři dorazili do Itálie, už překonal čísla za stejné období loňského roku. Do konce srpna připlulo do Itálie 118 903 migrantů.

Většina těchto migrantů se plaví ze severu Afriky na přeplněných vratkých člunech, které se často převrátí nebo potopí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvádí, že na každých 42 takovýchto migrantů připadá jeden, který přijde o život.

V posledních letech však zločinecké bandy také nabízejí „luxusní cestu“ plavidly schopnými bezpečné plavby po moři, jejichž kapitány jsou kvalifikovaní námořníci, a to za cenu 6000 až 8000 dolarů za osobu. To je zhruba čtyřnásobek průměrné ceny za „normální převoz“.

Reklama

Výběr článků

Načítám