Hlavní obsah

Ruské Suchoje ohrozily naše piloty, zlobí se Američané

Washington
Aktualizováno

Dva ruské bojové letouny Suchoj Su-27 ve středu startovaly k americkým špionážním strojům P-8A Poseidon, které se dvakrát přiblížily k ruskému vzdušnému prostoru nad Černým mořem. Suchoje Poseidony 19 minut doprovázely směrem od ruské hranice. Washington následně obvinil Rusko, že se jeho piloti při manévru chovali nebezpečně.

Foto: Profimedia.cz

Ruský bojový letoun Su-27

Článek

„Americké špionážní letouny P-8 Poseidon s vypnutými transpondéry (rádiovými odpovídači, pozn. red.) se 7. září dvakrát pokusily přiblížit k ruské hranici,“ cituje ruský server RT mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis podle agentury Reuters incident potvrdil. Tvrdí ale, že šlo o běžný průzkumný let a ruští piloti si při přiblížení a doprovázení amerických strojů počínali „nebezpečně a neprofesionálně“. Přiblížili se údajně až na tři metry.

Foto: Jason Reed, Reuters

Pilot pátracího letounu amerického námořnictva P-8A Poseidon David Mims po návratu z pátracího letu

„Letouny a lodě amerického námořnictva přicházejí běžně do kontaktu s ruskými jednotkami. Ve většině případů ale tyto interakce probíhají bezpečně a profesionálně. Nicméně případy, kdy dochází k nebezpečným manévrům, v nás vzbuzují hluboké obavy. Takové počínání může zbytečně zvýšit napětí mezi oběma zeměmi a může vést k špatnému vyhodnocení situace nebo k nehodě, která skončí vážným zraněním či smrtí,“ řekl Davis agentuře Reuters.

Případy, kdy se potkávají letouny Severoatlantické aliance a Ruska jsou v poslední době stále častější. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko chystá šestou generaci suchojů

Ruští inženýři chystají už šestou generaci bojových letounů Suchoj. Zatím není jasné, kdy by mohl být stroj vyroben a nasazen, protože se teprve testuje letoun...

Výběr článků

Načítám