Hlavní obsah

Britové postaví u dálnice v Calais čtyři metry vysokou zeď

Londýn
Aktualizováno

Velká Británie zaplatí 1,9 miliónu liber (více než 61 miliónů korun) za výstavbu čtyřmetrové betonové zdi na zhruba 1,5 kilometru dlouhém silničním úseku ve francouzském přístavním městě Calais. Zeď z hladkého betonu má zabránit v pronikání běženců ke kamiónům směřujícím přes Lamanšský průliv do Velké Británie.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Běženci se snaží dostat do kamiónů, které míří do Velké Británie.

Článek

„Už jsme postavili plot, teď děláme zeď,“ řekl ministr pro migraci Robert Goodwill před zahraničním výborem dolní komory britského parlamentu.

Zeď po obou stranách silnice u pobřeží má nahradit oplocení, které opakovaně překonávají migranti ve snaze dostat se na britské ostrovy. Běženci se snaží proniknout do projíždějících nákladních aut a ohrožují jejich řidiče. V současnosti se podle deníku The Independent snaží do Británie dostat každých šest minut jeden běženec.

Podle ministra Goodwilla bude výstavba zahájena v nejbližší době a postaví se do konce roku. Cílem je zajistit bezpečnost britských řidičů a „omezit počet imigrantů v udržitelných mezích, to znamená v počtech desítek tisíc“.

Zeď je součástí balíku opatření, na která Britové vydají 17 miliónů liber (550 miliónů korun). Podle kritiků je ale výstavba zdi zbytečná, protože si běženci najdou způsob, jak ji obejít.

Foto: Mapy.cz

Lamanšský průliv

Oznámení o stavbě zdi následuje po protestu šoférů kamiónů a místních obyvatel proti běženeckému táboru v Calais, přezdívanému Džungle. [celá zpráva]

Podle odhadů se v něm nachází až 9000 lidí. Francouzské úřady se je snaží přemístit do nouzových ubytoven a tábor postupně zrušit.

Reklama

Související články

V táboře u Calais je přes 9000 migrantů

V provizorním táboře pro migranty u Calais nyní žije nejvíc lidí od jeho vzniku na začátku loňského roku. Zástupci prefektury v něm napočítali na 6900...

Výběr článků

Načítám