Hlavní obsah

Hitmaker Desmond Child prodal píseň nadvakrát, Maďaři se cítí podvedeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Americký hitmaker maďarského původu Desmond Child složil oficiální píseň k 60. výročí oslav protikomunistické revoluce v Maďarsku v roce 1956. Maďarsko za ni zaplatilo desítky miliónů forintů. Jenže postupně vyšlo najevo, že skladatel melodii už jednou použil.

Foto: Profimedia.cz

Desmond Child

Článek

Jak upozornil server 444.hu, že píseň k revoluci z roku 1956 pod názvem Za svobodnou zemi byla původně složena v roce 2007 pro basketbalisty a baseballisty Miami a jmenovala se Steps Of Champions. Záležitost tak trochu zavání podvodem, upozornil server. Ke cti Childa slouží pouze to, že nevykrádal cizí autory, ale sebe, protože je autorem původní skladby. (Video s písní „Za svobodnou zemi” můžete zhlédnout zde)

Píseň na oslavu revoluce byla představena veřejnosti 16. srpna v rozhlasové stanici Petőfi Rádió. Vládní zmocněnkyně pro přípravu oslav Mária Schmidtová při té příležitosti uvedla, že Child tuto píseň vytvořil s velkou radostí a hrdostí, protože jeho předci pocházeli z Maďarska.

Desmond Child spolupracoval s hvězdami jako Cher, Bonnie Tyler, Michael Bolton, Roxette, Bon Jovi, Aerosmith nebo Ricky Martin.

Je spoluautorem hitů Bon Jovi Livin’ on a Prayer či You Give Love a Bad Name, slavné balady Crazy od Aerosmith, písně I Was Made for Lovin’ You od Kiss, hitů z alba Poison Alice Coopera a Livin’ la Vida Loca v podání Rickyho Martina.

Hitmaker přijal maďarské občanství letos v únoru. Childův otec byl maďarský šlechtic a matka Kubánka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám