Hlavní obsah

Atentát v Doněcku má jednu oběť, mohl mířit na špičky separatistů

– Doněck

Mohutný výbuch v Doněcku ovládaném separatisty ve čtvrtek zabil jednoho člověka, uvedla agentura DNR-News proruských separatistů na východě Ukrajiny. Podle vůdce povstalců Alexandra Zacharčenka šlo o výbuch nastražené bomby, jejímž terčem mohl být někdo ze špiček separatistů.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Vůdci samozvaných republik Doněcké a Luhanské Alexandr Zacharčenko (vpravo) a Igor Plotnickij

Článek

Totožnost mrtvého se pokoušejí kriminalisté teprve zjistit, protože ho exploze roztrhala na kusy, uvedla agentura Interfax. Výbuch také poškodil zaparkovaný chevrolet.

„Výbušné zařízení bylo v pytli s odpadky vedle bydliště vicepremiéra. Nedaleko odtud žije také velitel praporu Sparta,” řekl Zacharčenko novinářům.

Zacharčenko tvrdil, že se v pondělí u jeho domu podařilo najít a zneškodnit nálož, která jej měla zabít. „Proto jsme posílili bezpečnostní opatření,” řekl.

Počátkem srpna přežil pokus o atentát vůdce separatistů v sousedním Luhansku Igor Plotnickij, z výbuchu ve svém autě vyvázl se zraněním.

Zabíjejí se sami mezi sebou, brání se Kyjev

Výbuchy nastražených bomb si vyžádaly životy několika povstaleckých vůdců. Separatisté z těchto útoků obviňují záškodníky z Kyjeva, což Kyjev popírá a atentáty připisuje vyřizování účtů mezi samými povstalci.

Loni v prosinci byl při výbuchu svého automobilu zabit Pavel Drjomov, velitel kozáckých jednotek, které bojovaly po boku proruských separatistů na východě Ukrajiny. Podobným způsobem přišel loni v květnu o život i jiný známý velitel proruských povstalců Alexej Mozgovoj.

Separatisté také uvedli, že ukrajinské vládní síly na postavení vzbouřenců pálily za posledních 24 hodin v 695 případech. Dopadlo na ně 94 dělostřeleckých granátů ráže 122 a 152 mm, 15 tankových granátů a 500 min.

Štáb vládní operace ATO uvedl, že separatisté stříleli v 85 případech, přičemž byli zraněni tři ukrajinští vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám