Hlavní obsah

Norsko ohradí přechod s Ruskem plotem proti běžencům

– Oslo

Norsko se chystá vztyčit plot na přechodu Storskog na hranici s Ruskou federací. Chce jím odradit migranty, kteří tento přechod loni využili k průjezdu do země na kole. Uvedla to agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

K norské hranici loni dorazily stovky běženců na koleVideo: Reuters

 
Článek

Nová hraniční brána a zhruba 200 metrů dlouhý a 3,5 metru vysoký plot mají vyrůst v následujících týdnech. Přípravné práce už začaly.

Norsko-ruská pozemní hranice je sice dlouhá téměř 200 kilometrů, ale velkou část tvoří jezera a k přechodu Storskog vede hlavní silnice z Murmaňsku. Proto právě tady loni překročilo hranice 5500 běženců pocházejících povětšinou ze Sýrie.

Foto: Mapy.cz

Migranti k přechodu často dorazili na kole. Ruské zákony zakazují pohyb chodců v pohraničí a norské zákony zase nedovolují svezení osob bez řádných dokladů. Jízdní kola se tudíž ukázala být rychlým a vhodným dopravním prostředkem, na který se zákonná omezení nevztahují.

Běženci většinou strávili noc v největším ruském příhraničním městě Nikel, pak vyrazili do Norska. „Na kolech jsme přejeli asi 17 kilometrů,“ potvrdil například loni v listopadu jeden Afghánec a dodal, že Rusové lidi, kteří jako on prchají před násilím povstalců z Tálibánu, na svém území nechtěli.

Foto: Profimedia.cz

Norský hraniční přechod Storskog na příjezdu z ruské strany

Situace na hranici, kterou mohou občané Ruska a Norska za účelem krátkých výletů k sousedům přejíždět bez víz, se od loňska změnila a obě země pohraničí více hlídají, upozornila agentura Reuters. Kritici poukazují na to, že posílené kontroly a plot nepříjemně připomínají železnou oponu a studenou válku.

Reklama

Výběr článků

Načítám