Hlavní obsah

Ankara znovu zatlačila na Washington ohledně vydání klerika Gülena

Turecký premiér Binali Yildirim v sobotu před zahraničními novináři vyzval USA, aby urychlily vydání duchovního Fethullaha Gülena do Turecka. Gülen žije v exilu v americkém státě Pensylvánie a Turecko ho obviňuje, že stál v pozadí zmařeného červencového převratu proti tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Muslimský duchovní Fethullah Gülen

Článek

Yildirim podle agentury AP prohlásil, že Turecko a USA mají uzavřenou extradiční dohodu, a není proto důvod Gülenovo vydání odkládat.

"Chceme, aby se ten proces zrychlil... ten muž vedl puč. Na co čekáme? Dohoda mezi dvěma zeměmi je jasná," prohlásil Yildirim a podle agentury Reuters dodal, že USA jsou strategickým partnerem Turecka, nikoli jeho nepřítelem.

Ankara obvinila Gülena z deseti trestných činů včetně pokusu o svržení vlády a žádost o jeho extradici, tedy vydání, už do Washingtonu poslala jednou. Tehdy ji USA odmítly jako nedostatečně odůvodněnou. Druhou žádost nyní zkoumají.

Washington chce důkazy

Washington dává najevo, že Turecko musí předložit přesvědčivé důkazy Gülenova zapojení do puče. Američané do Ankary příští týden vyšlou pracovní skupinu, která prověří obvinění z Gülenovy protistátní trestné činnosti. [celá zpráva]

Duchovní veškerá turecká obvinění odmítá a chce, aby jeho údajný podíl na puči vyšetřoval nezávislý mezinárodní orgán. Turecká justice podle něj nezávislá není a není schopna mu zaručit právo na spravedlivý proces.

Erdoganova vláda pronásleduje Gülena a jeho příznivce dlouhodobě a po pokusu o puč akce proti nim ještě znásobila.

Příští týden má Turecko navštívit i americký viceprezident Joe Biden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám