Hlavní obsah

V Německu strmě roste počet manželství s nezletilými dívkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo řeší další problém provázející migrační krizi. V zemi roste počat případů manželství s nezletilými dívkami, přiznal spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD) pro nedělní vydání listu Welt am Sonntag. Úřady registrují za poslední rok přes tisícovku takto uzavřených manželství, neoficiální čísla jsou podstatně vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počet nerovných sňatků prudce narostl v loňském roce, kdy uprchlická vlna kulminovala.

Němečtí politici proto plánují zpřísnit zákony týkající se dětských sňatků. Od 5. září bude problematiku řešit na úrovni spolkové vlády pracovní skupina. Politici zvažují, že by se v Německu zvýšil zákonný věk pro uzavření manželství na 18 let pro všechny. Podle této normy by pak uznávaly i sňatky uzavřené v zahraničí.

V současné době je minimální věk pro manželství 18 let, ale se souhlasem rodičů a soudního povolení je dovoleno brát se už od 16 let.

Chtějí zpřísnit zákony

Po zpřísnění legislativy volají také zástupci občanských společností či církví. „Věk pro uzavření manželství by se měl zvýšit na 18 let,“ tvrdí Heinz Hilgers, šéf německého úřadu na ochranu dítěte.

„Kromě toho by se mělo trestní právo změnit tak, aby se na manželství, které bylo uzavřeno jen při jakési náboženské nebo zvyklostní ceremonii a nikoli na matričním úřadu, mohlo pohlížet jako na vynucené manželství. A takový akt by měl být trestným činem se sazbou až pět let odnětí svobody,“ zdůrazňuje Hilgers.

S jeho názorem souhlasí nejen zástupci církví, ale i mnozí politici. „Dětské sňatky nemají v naší společnosti co dělat a rozhodně by se měl omezit počet udělování výjimek,“ řekla například Irmgard Schwaetzerová, předsedkyně Synodu evangelické církve v Německu.

Důsledky nerovných sňatků jsou totiž pro nezletilé dívky zničující. Dívky okamžitě otěhotní, což má za následek jejich odchod ze školy a začátek jejich společenské izolace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám