Hlavní obsah

Ukrajinský prezident uvedl jednotky u Krymu do stavu bojové pohotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil ve čtvrtek uvést do stavu bojové pohotovosti jednotky v oblasti přiléhající ke Krymu a na Donbasu. Udělal to po schůzce s představiteli bezpečnostních složek a ministerstva zahraničí kvůli napětí na hranicích s anektovaným Krymem.

Foto: Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vlevo) při návštěvě výcvikového střediska ukrajinské armády

Článek

„Doporučil jsem uvést v nejvyšší bojovou pohotovost jednotky ve všech oblastech přiléhajících ke Krymu a na linii dotyku na Donbasu,“ sdělil Porošenko na Twitteru.

Jde o další eskalaci vzájemného rusko-ukrajinského napětí od údajného pokusu několika jedinců proniknout na Krym a páchat tam teroristické činy. [celá zpráva]

Ve středu ruská tajná služba FSB vydala prohlášení týkající se dvou pokusů ukrajinských vojsk napadnout Krym a podniknout tam teroristické činy. Rusko uvedlo, že při pokusech byl zabit ruský voják a agent FSB. Několik lidí ale Rusové dopadli, část jich má ruské pasy a jsou obyvateli Krymu. [celá zpráva]

Mezi dopadenými byl i Ukrajinec Evhen Panov, který je označován za šéfa diverzantů.

Ukrajina mluví o provokaci

Ukrajinský generální štáb označil ruské prohlášení na provokaci a šéf Národní bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov za hysterické a lživé. Porošeno považuje obvinění, že ukrajinská armáda chystala teroristické útoky na Krymu, za fantasmagorické.

V době prvních střetů na krymské hranici k ní Ukrajina přemístila těžké zbraně včetně obrněnců a protitankových raket. Zdůvodnila to posilováním ruských sil na poloostrově. [celá zpráva]

Panovův bratr uvedl, že Jevhen byl unesen ruskými agenty ze Záporoží, protože na Krymu nebyl. [celá zpráva]

Na východě Ukrajiny padl v posledních 24 hodinách ukrajinský voják. Čtyři další byli zraněni, uvedlo to tiskové středisko pro operaci proti separatistům ATO. V předchozích dvou dnech zahynulo pět vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám