Hlavní obsah

Polský ústavní soud odmítl změny svého fungování jako neústavní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polský ústavní soud opět odmítl změny v pravidlech svého fungování, které opakovaně schválila vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Plyne to ze čtvrtečního vyjádření jeho předsedy.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda polského ústavního soudu Andrzej Rzeplinski (uprostřed) na jeho dubnovém zasedání

Článek

Podle nálezu Ústavního soudu, který ve středu oznámil jeho předseda, odporuje část červencové novely zákona o ústavním soudu základnímu zákonu země.

Protiústavní je například ustanovení umožňující čtyřem soudcům až půl roku blokovat rozhodování celého soudu, anebo zásada posuzovat návrhy podle pořadí, v jakém k soudu dorazily, a ne podle důležitosti.

S verdiktem přijatým již dříve na neveřejném jednání soudu nesouhlasili tři soudci zvolení hlasy PiS.

Vláda názor respektovat nebude

Vláda PiS dala předem najevo, že nebude respektovat názor ústavních soudců, protože je podle ní protiprávní, a jejich rozhodnutí nezveřejní v úředním věstníku. Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński dokonce ve středu pohrozil kroky, které „definitivně rozhodnou, že se ústavní soud podřídí ústavě”.

Novelu zákona o ústavním soudu, přijatou minulý měsíc, napadli u ústavního soudu tři opoziční strany, ombudsman i předsedkyně nejvyššího soudu. Novela měla nahradit normu z loňského prosince, kterou ústavní soud v březnu zamítl, i když ani tento verdikt vláda nezveřejnila.

Kvůli sporu o ústavní soud zahájila Evropská komise proceduru, která by mohla skončit i přijetím sankcí proti Polsku.

Americký prezident Barack Obama minulý měsíc ve Varšavě vyjádřil znepokojení a „jako přítel a spojenec” vyzval k podpoře demokratických institucí, právního státu, nezávislé justice a svobodných médií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám