Hlavní obsah

Na Slovensku vznikla další domobrana. Kvůli útoku Arabů, k němuž nedošlo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piešťany

Po Kotlebových hlídkách ve vlacích se v Piešťanech zformovala další domobrana. Poté, co některé extremistické servery přišly se zprávou, že tam dva arabští turisté napadli slovenskou dívku, chtěl spolek Slovenští branci obyvatele města před Araby chránit. Když ale vyšlo najevo, že k žádnému útoku nedošlo, hlídky se z ulic Piešťan zase stáhly.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie pomoc nepotřebuje. Ilustrační foto

Článek

Server Aktuality.sk ve středu informoval, že branci měli v ulicích patrolovat několik týdnů každý večer od šesti do jedné po půlnoci. Počet členů spolku server nezmínil.

„Naším primárním úkolem je spolupráce s policií a společnými silami opět nastolit pořádek v ulicích Piešťan. Tak, aby se občané opětovně cítili bezpečně a cítili se chráněni před opakováním podobného incidentu,“ vysvětloval jeden ze zakladatelů organizace Slovenští branci Peter Švrček.

Napomenuli jsme několik Arabů na kole

Nakonec se ukázalo, že ke zmíněnému napadení vůbec nedošlo, a hlídky se z ulic stáhly. Švrček potvrdil, že hlídka pouze napomenula několik Arabů, kteří jeli v pěší zóně na kole. „Nadále zůstáváme ostražití a celou situaci sledujeme. Zůstáváme připraveni v případě jakékoli hrozby bránit pocit bezpečí, suverenitu a práva občanů Slovenské republiky,“ dodal Švrček.

Slovenští branci se podle serveru zjevně inspirovali vlakovými hlídkami Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Vedení státních železnic se pokusilo tyto hlídky zrušit, ale LSNS tvrdí, že v této aktivitě budou nadále pokračovat.

Trénují v polích

Aktuality.sk citovaly bezpečnostního analytika Daniela Mila, který uvedl, že jediným cílem LSNS i Slovenských branců při zmíněných aktivitách je snaha získat sympatie veřejnosti.

”Tímto způsobem jakoby chtějí nahradit aktivity státu a zpochybňují monopol státu na použití donucení silou. Na Slovensku to však není zapotřebí. Není zde občanská válka ani žádný vojenský konflikt,“ řekl Milo. „Je velmi špatné a nebezpečné, pokud se pro nějaké ojedinělé incidenty vytváří atmosféra, že je potřebné, aby zde hlídkovali samozvaní strážci pořádku, kteří nahradí činnost policie,“ dodal.

Slovenští branci podle serveru trénují se zbraněmi v lesích většinou na severu Slovenska. Podle svého webu mají 17 oddílů a desítky členů, kteří trénují v „konvenčním i partyzánském stylu boje“. Resort vnitra je eviduje jako neformální seskupení osob, mezi nimiž se mohou vyskytovat lidé s radikálními názory. Jejich bývalý člen Martin Keprta například bojoval na Ukrajině na straně proruských separatistů, doplnil server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám