Hlavní obsah

Slovenský penzión odmítl ubytovat Turky, pokuta může jít do miliónů

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Rozhodnutí z „bezpečnostních důvodů” neubytovávat Turky a Araby může vyjít majitele bratislavského penziónu hodně draho. Turečtí studenti, kteří byli odmítnuti minulý týden, si totiž stěžovali na internetu a případem se začali zabývat slovenští inspektoři ze střediska pro lidská práva i obchodní inspekce. Ve čtvrtek dospěli k závěru, že šlo o diskriminaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kontrola byla zaměřena na diskriminaci spotřebitele. Tato diskriminace se potvrdila,“ řekl televizi Markíza Ľubomír Opálka z obchodní inspekce po čtvrteční kontrole.

Důchodce, který penzión Apartments Stella poblíž Bratislavského zámku provozuje, už podle televize svého činu lituje. Hrozí mu pokuta až do výše 66 tisíc eur, tedy přibližně 1,7 miliónu korun.

Dvaadvacetiletá turecká studentka Helin a její dva kamarádi si rezervovali ubytování přes internet. Majitel penziónu jim odepsal, že z bezpečnostních důvodů jejich rezervaci nepřijímá.

„Neposkytujeme ubytování nikomu ze zemí, v nichž probíhá ozbrojený konflikt (Kurdové), válka nebo vojenský puč. Ne, nejsme rasisti, jsme jen rozumně opatrní a myslíme na zájem našich dalších zákazníků," uvedl penzión v pozdějším vysvětlení.

Na případ upozornily sociální sítě

Turečtí studenti se bez problému ubytovali v jiném hotelu, o zarážející skutečnosti ale informovali své známé a jeden z nich, mladík jménem Ibrahím, o tom následně referoval na sociálních sítích.

Postup majitelů penziónu už odmítl i slovenský svaz hotelů a restaurací. „Každý profesionál vítá hosta bez rozdílu a bez výhrad. Tento postup se vymyká etickým principům našeho podnikání a vůbec slušného chování,“ uvedl šéf zmíněného svazu Marek Harbuľák.

Nepřijatelné, hřímá turecká ambasáda

Ozvalo se i turecké velvyslanectví v Bratislavě. „Ostře odsuzujeme tento nepřijatelný, zaostalý a rasistický postoj, který je namířený proti lidským právům a v žádném případě není slučitelný s lidskými hodnotami,“ uvedla v reakci turecká ambasáda.

„Posuzovat lidi podle státní příslušnosti nebo národnosti je diskriminační a proti základním lidským právům,“ konstatoval ředitel tiskového odboru slovenského ministerstva zahraničí Igor Skoček.

V roce 2009 odmítli obsloužit v baru ve městě Spišské Vlachy dva Romy. Majitel baru musel zaplatit pokutu ve výši 600 eur (16 200 korun). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám